Dag 1: Naar Teheran (Iran):
Vertrek van Schiphol. Omdat de KLM (en alle andere gerenommeerde vliegtuigmaatschappijen) eind 2018 alle vliegverbindingen -onder druk van de Amerikaanse president- met Iran hebben moeten annuleren, vliegen we tegenwoordig via Istanbul, Doha, Kiev of Frankfurt/Wenen naar Teheran. (Onze voorkeur gaat uit voor de vlucht via Wenen gezien het gunstige vliegschema, helaas is deze erg snel uitverkocht. Dus boek aub op tijd.).
Omdat we pas vaak diep na middernacht in de Iraanse hoofdstad arriveren en ons (van te voren aangevraagde) e-visum ter plekke omwisselen (zie meer informatie onderaan deze pagina), gaan we na aankomst op de luchthaven direct naar het hotel voor de overnachting. Soms echter arriveren we aan het begin van de avond en hebben we nog een ontspannen avond in ons hotel. Uiteraard proberen we onze gasten op het meest gunstige vliegschema te zetten, daarom is het vroegtijdig boeken van deze reis ten zeerste aanbevolen.
Dag 2: Aankomst Teheran & stadstour Teheran:
Afhankelijk van of we vroeg of laat gearriveerd zijn de avond ervoor, hebben we een normale of helaas ietwat korte nachtrust. Vandaag gaan we - na ons eerste Iraanse ontbijt- in ieder geval genieten van een uitgebreide verkenning van de moderne hoofdstad Teheran, fraai gelegen tussen de bergen. Zo nemen we vandaag onder meer een kijkje bij het prachtige Golestan paleis, opgenomen op de UNESCO wereld erfgoedlijst, een van de vele plekken in Teheran van waar uit de voormalige koningen regeerden.
Op een (verre) steenworp afstand van dit prachtige bouwwerk ligt de kilometers lange overdekte bazaar en een handvol andere interessante musea. De mooiste van de ruim 30 musea die Teheran telt, vereren we met een bezoek. Zo kan je kiezen of je meer te weten wil komen over het Islamitische geloof in het Islam museum, terwijl 'buurman' het Nationale Museum alle archeologische hoogtepunten ten toon stelt in zijn indrukwekkende hallen. Hier maak je kennis met bewaard gebleven gebruiksvoorwerpen uit het legendarische Perzië van voor onze jaartelling.
Zelfs vele opgravingen van de door Alexander de Grote platgebrande hoofdstad van het rijk, Persepolis, zijn hier te vinden. Om de hoek zit een ander pareltje: het onbekende (maar zeker niet onbeminde) Keramiek & Glasmuseum; onze favoriet van alle musea. Dat Teheran ook 's avonds het nodige te bieden heeft, laten we je ervaren in de mooiste wijk van Teheran: Darband. Met bergen van meer dan 3.000 hoogte in zijn achtertuin is dit een van de meest geliefde ontspanningswijken van deze bruisende, doch ook overvolle metropool.
Dag 3: Teheran Tour & train to Yazd:
Voordat we deze ochtend onze laatste excursies van Teheran doen, leveren we onze bagage in die rechtstreeks naar het treinstation vervoerd zal worden. Tot de klok van pakweg twee uur bezoeken we nog de laatste bezienswaardigheden waar we gisteren geen tijd voor gehad hebben. De reisleider bespreekt met de groep alle opties. Zo is een bezoek aan de voormalige Amerikaanse ambassade een mogelijkheid, maar ook de moderne Pol e Tabiat voetgangersbrug is een architectonisch meesterwerk. Maar ook het Tapijtenmuseum, het museum van de Nationale Juwelen en de Azadi toren zijn prachtige bezienswaardigheden. Of stijg je liever naar grote hoogte op de 435 meter hoge Milad toren, sinds 2007 het hoogste bouwwerk van Iran.
Omdat reisleider Theo en lokale reisleidster Samira alle uithoeken van deze boeiende wereldstad kennen, zal je je geen moment vervelen in Teheran. Met de metro - die we inmiddels al zeer goed kennen- reizen we ook deze laatste dag kriskras door de stad en na een comfortabele trip arriveren we op het treinstation; ruim op tijd voor de late middagtrein naar Yazd. Na het ophalen van onze bagage gaan we heerlijk genieten van deze zeven uur durende treinreis: een van de vele unieke reismomenten die je met Grensloos Genieten mee gaat maken tijdens deze zestiendaagse rondreis.
Geniet van het laatste zonlicht van deze dag en het adembenemende uitzicht over de woestijn. In de trein eet je trouwens voor een habbekrats een prima maaltijd, ook tijdens de ramadan, want reizigers verbruiken nou eenmaal veel energie. Onderweg stopt de trein regelmatig en kijk niet raar op als na een paar uur treinen de halve trein leegloopt om te gaan bidden in een speciale stationsruimte voor treinreizigers. Rond tien uur 's avonds komen we uitgerust aan in de oudste stad van Iran: Yazd. Met een eigen busje (of taxi's) vervoeren we onszelf en de bagage naar het sprookjesachtige historische hotel waar we in hartje Yazd logeren. De komende twee dagen (en drie nachten!) hebben we volop tijd om alle highlights van deze fascinerende stad te bezoeken.
Dag 4 & 5: Yazd:
Vandaag en morgen verkennen we Yazd en zijn woestijnachtige omgeving. Het 3000 jaar oude centrum van Yazd is een grote wirwar van kleine, kronkelige steegjes, omgeven door metershoge aarden wallen. De geelbruine kleur van deze muren gaat naadloos over in de kleur van de woestijn waarmee Yazd aan alle kanten omringd is. Verdwalen in dit levende labyrint is eerder regel dan uitzondering. Gelukkig eindig je vroeg of laat echter altijd wel op een pleintje of een doorgaande weg waar een vriendelijke taxichauffeur je weer voor een habbekrats terug naar je hotel brengt.
Deze nederzetting aan de voormalige Zijderoute is overigens rijk aan schitterende gebouwen zoals de plaatselijke Jama moskee (dat een van de Iraanse bankbiljetten siert), maar ook de omliggende moskeeën zoals de Vrijdagmoskee en de kleurrijke Masjad-e Mir Chakhmaq zijn ongelooflijke architectonische pareltjes. De plaatselijke bazaar en de ontelbare windtorens, die via een ingenieuze manier koelte brengen in deze vaak zo hete stad, zijn ware publiekstrekkers. Ondergronds vind je een ander vernuftig systeem van onderaardse watergangen; de qanat. Het plaatselijke Watermuseum vertelt je hier alles over. Een andere aanrader is het kleine, maar indrukwekkende 'Spiegel en Lichtmuseum' dat vele blinkende parels herbergt van de rijke historie van Perzië.
Ook de Grote Vuurtempel, waar al 3000 jaar de eeuwige vlam brandt, bezoeken we tijdens een van onze wandelingen. Dit is het centrum van de stokoude Iraanse Zoroastrisme religie, gids Samira vertelt je er graag meer over. Iets verderop, aan de rand van de stad, liggen de 'Torens van Stilte', dit zijn typische graftorens van dit eeuwenoude geloof. Duizenden jaren geleden werden de doden hier voor de gieren neergelegd, zodat noch de aarde (door begraving) noch de lucht (door crematie) bevuild zouden worden. Het formidabele uitzicht over de stad en zijn bergachtige omgeving zijn alleen al een trip waard naar deze spirituele plek.
Persoonlijk genieten wij in Yazd het meest van een bezoek aan een van de plaatselijke sportscholen (toepasselijk het 'Huis van de Kracht' genoemd) waar je kan genieten van een demonstratie van de ultieme balans tussen kracht en souplesse. Deze wordt bij de sport 'zurkhaneh' namelijk optimaal geëtaleerd. De opzwepende drums en meeslepende zang brengen de sporters in een soort trance waarna ze hun lichaam en geest naar hogere dimensies brengen. Dit sportieve en visuele spektakel mag je niet missen! De reisleider regelt de tickets voor je.
Dag 6: Naar Shiraz:
Na het ontbijt vertrekken we naar het busstation en met een comfortabele lange afstandsbus overbruggen we vandaag de ruim 300 kilometers naar Shiraz: stad van rozen, nachtegalen en poëzie. Na het inchecken in ons comfortabele hotel -waar we drie nachten verblijven- bezoeken we bij het vallen van de avond een van de mooiste mausoleums van het land: het centraal gelegen Shah-e-Cheragh complex, dat trots bivakkeert op de derde positie van 'Meest Belangrijke Religieuze Plekken van Iran'. Kies hier een rustig hoekje uit en geniet in stilte van het diepe religieuze leven dat hier de klok slaat. De nabijgelegen levendige Vakilbazaar is tevens een zeer bijzondere plek waar je graag verdwaalt in de wirwar van steegjes en stalletjes. Vooral met de ramadan zijn dit nog meer bijzondere plaatsen dan normaal om te bezoeken.
Dag 7 & 8: Shiraz:
Shiraz was een van de belangrijkste steden in de middeleeuwen en was tevens de Iraanse hoofdstad tijdens de Zand-dynastie. In deze sfeervolle miljoenenstad bekijken we als eerste een van de mooiste moskeeën van het land: de Nasir al Molkmoskee. Vooral in de ochtend is dit een adembenemend inspirerende plek, de lichtinval door de glas-in-lood-ramen zorgt namelijk voor schitterende kleurrijke plaatjes, een droom voor elke fotograaf of iedereend die graag kleurrijke foto's neemt.
Ook de Eramtuin -een van de mooiste botanische tuinen van Iran- bezoeken we en natuurlijk mag een bezoek aan de graftombe van de beroemde dichter Hafez niet ontbreken. Het verhaal gaat dat elke Iraanse familie minimaal twee boeken bezit: de Koran en een boek van een van de twee grote letterkundigen (de andere is Saadi). Maar waar de Koran niet door iedereen even graag gelezen wordt, zo geliefd zijn de boeken van deze twee grote woordkunstenaars. De begraafplaats van Hafez is een prachtige ode aan deze boeiende persoonlijkheid. Het speciaal voor hem aangelegde park is een van de meest rustgevende plekken in deze reis om te genieten van een kop thee, want een lekker glaasje alcohol is nou eenmaal nergens legaal verkrijgbaar. Ook de souvenirs zijn hier van een bijzonder hoge kwaliteit.
De provincie Fars, waar Shiraz de hoofdstad van is, was ooit de regio waar de meest belangrijke historische en culturele gebeurtenissen van het voormalige Perzië plaats vonden. Verschillende dynastieën hebben hier de scepter gezwaaid, waarvan enkele prachtige parken en imposante gebouwen nu nog bestaan. Het magnifieke Narenjestan-complex is bijvoorbeeld een van die plekken die je ooit in je leven bezocht moet hebben, waarna je met een gerust hart kunt afreizen naar het hiernamaals.
Dag 9: Naar Isfehan (via Persepolis & Naqsh-e Rustam):
Met pijn in het hart verlaten we op dag 8 deze boeiende stad en reizen we met de bus noordwaarts naar enkele historische plaatsen van het ooit eens zo machtige Perzische rijk: Naqsh-e Rustam en Persepolis. Onderweg brengen we tevens een kort bezoek aan de tombe van 'Cyrus II de Grote' in Pasargad, de begraafplaats van de stichter van Perzië. Ooit stond dit gebied bekend als het terrein van de bruine beren, nu is deze streek wereldwijd bekend wegens zijn historische bezienswaardigheden.
Tijdens deze excursie zetten we een flinke stap terug in de tijd bij ons bezoek aan het pas in 1931 ontdekte paleisstad Persepolis. De legendarische 'Alexander de Grote' liet deze 2500 jaar oude stad platbranden, alhoewel hij later ruiterlijk toegaf dit als zijn grootste fout te beschouwen. De ruïnes geven slechts een deel van de vroegere glorie weer, maar tijdens een rondwandeling langs deze indrukwekkende brokstukken krijg je toch een goede indruk van hoe rijk en groots deze stad ooit eens geweest moet zijn.
Ook bezoeken we vandaag het 6 kilometer verderop gelegen Naqsh-e Rustam waar we vier uit rotsen gehouwen koningsgraven van de heersers uit het Achaemenieden Rijk bewonderen. Hier lagen ooit Darius de Grote en de eveneens legendarische Xerxes I begraven. Helaas hebben ook hier grafplunderingen plaatsgevonden, al is deze imponerende plek nog steeds een bezoek meer dan waard. En of je nou de plek vanaf onderen of van enige afstand bekijkt: wij weten zeker dat je 100% geniet van dit meesterwerk uit de rijke Perzische geschiedenis.
Wacht overigens niet te lang om deze plekken te bezoeken, want het is schrikbarend om te zien hoe slecht de Iraanse overheid om gaat met deze historische schatten. Onderweg treffen we hopelijk nomaden van de Bakhtiar-stam en het veel zeldzamere Qashqai volk aan. Leg overigens eerst contact met ze voordat je eventueel een foto neemt van deze kleurrijke bevolkingsgroepen. Gids Samira helpt je graag om het eerste contact te maken.
Later op de dag rijden we via een mooi landschap naar Isfehan, voor velen het onbetwiste hoogtepunt van onze rondreis. Onderweg zien we op afstand enkele van de 14.000 'meeuwentorens' opdoemen, waar al eeuwenlang de begerenswaardige mest van de duiven wordt verzameld voor het bezaaien van de omliggende meloenen plantages. 's Avonds brengen we een bezoek aan een (of meerdere) van de legendarische bruggen van Isfehan.
Op de bruggen met legendarische namen als Si-o–se-pol, Khaju (en de omliggende parken) verveel je je geen moment. Na het ondergaan van de zon verzamelen zich hier tijdens de ramadan duizenden inwoners van de stad die volop genieten van hun langverwachte maaltijd. Een advies: splits je op in kleine groepjes en je zal merken dat je sneller uitgenodigd wordt om deel te nemen aan een van de provisorische picknicks. Een moment om nooit te vergeten.
Dag 10 & 11: Isfehan:
De komende twee dagen heb je ruimschoots de tijd om de hoogtepunten van de 'mooiste stad van Iran' rustig te bekijken. De imponerende Imam Moskee (Masjid-E-Emam) mag natuurlijk niet ontbreken op je wensenlijstje, evenals de naburige Sheikh Lotfallah Moskee. Vanaf het zes verdiepingen tellende Ali Qapu paleis heb je na een pittige klim een mooi uitzicht over het Nagsh-e-jahanplein, het tweede grootste plein ter wereld. Maar waar het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing uitkijkt over veelal spuuglelijke Chinese gedrochten, zo geniet je hier van de ongelooflijke rijkdom van de Perzische architectuur. Echt koninklijk wordt het hier als we het nabijgelegen Chehel Sutoun paleis met haar uitgestrekte tuinen, fraai aangelegde waterpartijen en prachtige wandschilderingen bezoeken.
Isfahan is overigens een van de beste steden om je creditcard te trekken als je een van de welbekende prachtige Perzische tapijten wilt aanschaffen. Ook de veelal aanwezige handgemaakte zilveren en gouden juwelen kunnen gewoon afgerekend worden met plastic betaalkaarten die overigens in heel Iran taboe zijn, maar hier in de donkere krochten van het kapitalisme toch ineens opduiken. Een bezoek aan Isfehan is overigens niet compleet zonder wat specerijen gekocht te hebben op de grote bazaar, een van de vele pittoreske theehuizen bezocht te hebben en een wandeling gemaakt te hebben door de Armeense wijk Jolfa. In de rijkelijk versierde Vank-kathedraal vind je metershoge muurschilderingen en in het bijbehorende museum de kleinste bijbel ter wereld, maar liefst geschreven in zeven verschillende talen.
Dag 12: Naar Abyaneh:
We verlaten Isfahan en gaan op weg richting Kashan, maar na een uur of drie rijden maken we onderweg een mooie tussenstop in Abyaneh, een traditioneel afgelegen bergdorpje aan de voet van Mt. Carcass dat door de UNESCO erkend is als beschermd dorpsgezicht. In dit prachtige gehucht van welgeteld 301 inwoners dragen de meeste bewoners al meer dan 1500 jaar hun traditionele klederdracht, waarbij vooral de lange witte bloemenshawls van de dames de aandacht trekken. De verlaten straten, met het en der een gepensioneerde inwoner die iets aan het verkopen is, bieden prachtige plekjes om te fotograferen. Berggeiten en sportieve wandelaars komen hier helemaal volop aan hun trekken, want niets in het stadje is vlak. Toch is het uit rode zandsteen opgetrokken Abyaneh ook voor gewone stervelingen een van de mooiste authentieke plekken gedurende deze reis.
Dag 13 & 14: Kashan:
In de ochtend kan je nog even genieten van het pittoreske Abyaneh, voordat we door reizen naar het nabij gelegen Kashan. Anno 2019 een belangrijk centrum voor de productie van textiel, tapijten en rozenwater; vroeger een druk handelspunt aan de Zijderoute. Twee nachten slapen we hier in een majestueus traditioneel guesthouse, waar je door de sprookjesachtige setting helemaal in de sfeer raakt van het voormalige magische Perzië. In het historische centrum bekijken we de mooiste van de oude koopmanshuizen, afhankelijk van de openingstijden bezoeken we het Tatabi-, Brujerdi, Ameriha en/of het Abbas-huis. Veel van deze voormalige koopmanshuizen herbergen frescos van de hand van Kamal al Molk, een legendarische Iraanse 20e eeuwse kunstenaar. Ook de traditionele hammam (badhuis) amma–e Sultan Ahmed Mir is een must-see tijdens deze rondreis. De machtig mooie ommuurde Bagh-e Fintuinen, helemaal gemaakt naar Perzisch ontwerp, zullen we eveneens bezoeken. Kashan is tevens een van de beste steden om een caravanserai (voormalige rustplaats van de karavanen die de Zijderoute bereisden) te bezoeken.
Dag 15: Naar Teheran:
Tot laat in de namiddag proeven we de sfeer van het romantische Kashan, voordat we de drie uur durende busreis overbruggen naar Zuid-Teheran, waar we in de avond arriveren bij het appartement van onze gids Samira. Zij of haar moeder -mrs. Soraya-, de lieve moeder van onze kundige en gedreven gids Samira, zal ons daar met veel plezier ontvangen voor ons traditionele afscheidsdiner. Als je wil kan je hier nog douchen of jezelf opfrissen. Tip: neem iets kleins mee uit Nederland als geschenk voor deze schat van een vrouw. Verwacht een rijkelijke gedekte tafel met traditionele gerechten als ghormeh sabzi (stoofpotje van lamsvlees), mirza ghasemi (vegetarische schotel) en baghali polo ba morgh (gekruide rijst met kip). Rond de klok van half een arriveren we op de internationale luchthaven van Teheran. Door alle tijdrovende procedures en bureaucratische handelingen zijn we hier minimaal drie uur van te voren aanwezig. Ook kan je op de luchthaven nog je laatste Iraanse geld omwisselen of spenderen aan een laatste souvenir voor het thuisfront. Na de douane-controle kan je overigens ook met euro's betalen.
Dag 16: Naar Amsterdam:
Onze terugvlucht zal plaatsvinden in de zeer vroege ochtend (meestal rond 02:00-03:00 uur), waarna we via een tussenstop in Wenen (of ergens anders in Europa) in de ochtend van dag 16 arriveren in Amsterdam.