Dag 1: Vertrek Amsterdam
Laat in de middag vlieg je vanuit Amsterdam naar Johannesburg. Rechtstreeks kan tegen bijbetaling met de KLM, maar onze vlucht heeft een tussenstop, ergens in Europa. De volgende ochtend arriveer je (door het ontbreken van tijdsverschil, alleen in de winter is er een uur verschil tussen Nederland en Zuid-Afrika) op OR Tambo, de internationale luchthaven van de grootste stad van Zuid-Afrika.
Dag 2 : Omgeving Pretoria (Zuid-Afrika)
Nadat we op de luchthaven alle formaliteiten afgehandeld hebben en genoeg randen (het lokale geld) ingeslagen hebben, reizen we naar Pretoria. De welbekende hoogtepunten van deze Zuid-Afrikaanse hoofdstad (een van de drie!) vormt een aardige introductie van dit fascinerende land. Een uurtje rijden noordelijker brengen we een bezoek aan het iconische Voortrekkersmonument. De expo in het hart van dit markante gebouw geeft een beeld van het zware pioniersbestaan van de voortrekkers en hun ongelijke strijd met de oorspronkelijke bevolking. Voordat we Pretoria verlaten, bezoeken we de eerst nog de (buitenkant van de) historie rijke Unie gebouwen.
Deze parlementsgebouwen zelf zijn voor het gewone volk niet te bezichtigen, maar het uitzicht vanaf deze top over deze stad is prachtig. Ook het negen meter hoge Mandela beeld en de omliggende tuinen zijn een (kort) bezoek meer dan waard. Schrik overigens niet van de ongekende armoede in deze stad die helaas veel betere tijden gekend heeft. Daarna rijden we naar het noorden waar we een avond op een sfeervolle locatie op het Afrikaanse platteland overnachten.
Dag 3 & 4: Mapungubwe NP (Zuid-Afrika)
Op dag 3 is het kilometers vreten onderweg naar een van de minst bekende, maar zeker niet het minst mooie, nationale park van Zuid-Afrika. Aan de rand van dit park overnachten we twee nachten op een bijzondere locatie. Op dag 4 bezoeken we Mapungubwe NP (‘heuvel van de jakhalzen’): een park waar je prachtige natuur vindt, maar ook heel veel wildlife ziet. Het park is heel afwisselend qua landschappen, het staat dan ook niet voor niets sinds 2003 op de lijst van World Heritage Sites. De grote variatie aan bomen staat garant voor een nog grotere variatie aan dieren. Leeuwen, cheeta’s en luipaarden mogen er dan zeldzaam zijn, alle andere bekende diersoorten komen hier in grote hoeveelheden voor.
Vogelliefhebbers komen hier eveneens volledig aan hun trekken met ruim 400 (!) vogelsoorten. Ook zijn er diverse reptielen, waaronder de python en de snelste en langste slang van Afrika, de zeer giftige Black Mamba. Bij de waterpoelen heb je grote kans krokodillen en nijlpaarden te zien. En de onbetwiste reden dat dit park steeds populairder wordt is de ‘confluence’. Een heus drielandenpunt met uitzicht over het punt waar de Shashe en Limpopo rivieren samenkomen.
Dag 5 & 6: Naar Bulawayo & Rhodes Matopos NP (Zimbabwe)
Vandaag verlaten we Zuid-Afrika voor de komende veertien dagen en ons avontuur gaat verder in Zimbabwe, het land van wijlen dictator Mugabe. Ruim 30 jaar regeerde deze brute leider met ijzeren vuist over het land, het voormalige Rhodesië. Helaas gaat het sinds zijn gedwongen aftreden in 2017 nog niet veel beter met het zwaar geruïneerde land. Bij de grens maak je direct kennis met de inefficiënte grenscontroles en de corruptiepraktijken waar haast iedere Zimbabwaan zich schuldig aan maakt. Als we geluk hebben steken we de grens over in een uur of twee, maar veel vaker is het een tijdrovend proces van vijf uur of meer.
Daarna hebben we nog een rit voor de boeg over de 'Road to Hell' naar Bulawayo, de tweede grootste stad van het land. In de buurt van het prachtige Matobo NP, het oudste park van Zimbabwe. Op dag 6 in de ochtend dit park bezoeken, verkennen we eerst deze stad van bijna een miljoen mensen. Drie musea springen eruit. In het centrum van de stad laat het Spoorwegmuseum oude tijden herleven.
De collectie mag dan ietwat gedateerd en verwaarloosd zijn, de enthousiaste gidsen vertellen je alles over deze stoffige relikwieën van een vervlogen tijdperk. Het is een prachtige manier om de rijke historie van het treinverkeer in Zimbabwe te ervaren, helaas rijden op ons traject naar Vic Falls momenteel alleen nog goederentreinen.
Het Nationaal Historisch Museum is een andere publiekstrekker van de stad. Zonder je een moment te vervelen kan je hier makkelijk een dagdeel doorbrengen. De collectie begint in de prehistorie en geeft deskundige uitleg over het ontstaan en de ontwikkeling van het land Zimbabwe. Ook de National Gallery is een indrukwekkend museum dat gehuisvest zit in een van de mooist overgebleven gebouwen uit de tijd van de kolonisatie.
En als de wisselende kunstvoorstelling niet jouw smaak herbergt, is het nog altijd leuk om met de plaatselijke kunstenaars een praatje te maken die op de centrale binnenplaats hun open ateliers hebben. Ook het verstopte cafeetje is een prima plek om al relaxend te genieten van de kunstzinnige kant van Afrika.
Matobo zelf beslaat een gebied van 3100 km2 groot (waarvan grofweg een tiende is ingericht als NP) dat voornamelijk bestaat uit meanderende rivieren, beboste valleien en granieten kopjes, die vermoedelijk meer dan 2 biljoen jaar oud zijn. De zogenaamde ‘Moeder en kind’ is het onbetwiste fotografische hoogtepunt met balancerende stenen. De hoogste berg is hier 1549 meter hoog, met aan zijn ‘voeten’ een park dat letterlijk uit zijn voegen barst van de vele diersoorten.
Ook de meer dan 200 bomen soorten maken van Matobo een unieke plek, waar vooral de zwarte adelaar zich prettig bij voelt. Uiteraard rijden we kriskras door het park op zoek naar wild, maar dit is tevens een van de beste plekken in de wereld om al (optioneel) wandelend neushoorns te ontdekken, uiteraard onder begeleiding van een lokale gids.Daarnaast kan je hier ook nog eens prachtige rotstekeningen van de San vinden, die hier meer dan 2.000 jaar geleden leefden. Met meer dan 3.000 (!) geregistreerde plekken kom je tijd genoeg om deze te bezoeken.
Dag 7 & 8: Hwange NP (Zimbabwe)
Na het ontbijt overbruggen we de 440 km lange rit naar Hwange NP, het grootste park van Zimbabwe, waar we twee nachten zullen verblijven. Onze tweede dag hier staat in het teken van het 15.000 km2 grote NP, dat we rijdend overdag zullen ontdekken, al is dit ook een van de betere plekken om ‘s avonds (optioneel) op pad te gaan. Dan ontdek je namelijk de wereld van katachtigen als de civet, genet en luipaarden. Ook stekelvarkens zijn dan vaak actief. Omdat water erg schaars is in dit gebied, is het in het droge seizoen vrij makkelijk om dieren te zien bij de openbare drinkplaatsen.
Dag 9, 10 & 11: Victoria watervallen (Zimbabwe)
Het spectaculairste natuurfenomeen van het Afrikaanse continent, de Victoria falls, is onze volgende bestemming. De naam wordt door velen liefkozend afgekort tot Vic Falls. De komende drie nachten verblijf je in een comfortabel onderkomen, maar waarschijnlijk ben je veel te druk om de onbeschrijflijke schoonheid van deze bijzondere locatie in je op te nemen. Over een breedte van zo’n twee kilometer stort de Zambezirivier zich in een diepe kloof en vormt zo Afrika’s machtigste waterval.
De Vic Falls mogen dan overigens niet de hoogste of breedste watervallen ter wereld zijn, het mag wel de eervolle titel opspelden van de grootste waterval ter wereld. Een keer in je leven moet je genoten hebben van het oorverdovende geluid dat je al van verre afstand hoort. Niet voor niets staat de waterval lokaal bekend als Mosi-oa-Tunja, ‘de rook die dondert’.
Een aantal uitkijkpunten geven je een fantastisch uitzicht op dit waterspektakel. Het behoort dan ook tot een van de Zeven Natuurwonderen ter Aarde. Op deze bijzondere locatie kan je twee dagen genieten van de kracht van Moeder Natuur, maar ook kan je hier een keur van adrenenaline-activiteiten boeken. Wat te denken van een van de meest spannende raftingtochten ter wereld? Of spring je liever van de brug –die Zimbabwe met Zambia verbindt- 130 meter naar beneden, slechts bungelend aan een bungyjump koord?
‘s Werelds een na hoogste bungeejump is overigens gratis als je naakt naar beneden springt… Wie wat minder adrenalinekick nodig heeft om te genieten, kan zich opgeven voor een van de vele boottochten. Onze favoriet is die waar je kan genieten van de romantische zonsondergang en tegelijkertijd vele dieren aan de waterkant ziet. Of stap aan boord van een helicopter en beleef de Vic Falls op een andere bijzondere manier.
Dag 12 & 13: Kasane (Chobe NP, Botswana)
Vandaag rijden we ons derde land, Botswana, binnen en het kleine dorpje Kasane vormt vandaag en morgen ons reisdoel. Dit slaperige stadje -op dik twee uur rijden gelegen van de grens met Zimbabwe en op en steenworp afstand van Namibië- verdient voornamelijk zijn geld met het binnenhalen van toeristen die komen genieten van het nabijgelegen Chobe National Park en de kronkelende Chobe rivier.
Kijk overigens niet raar op als je onderweg de weg bezaaid ziet liggen met olifantenpoep, dit omdat de parken in dit gedeelte van Afrika niet omheind zijn. De uitwerpselen van de olifanten zijn overigens een ideale voedingsbodem voor je eigen tuintje thuis. Een lege chips zak fungeert prima als bewaarzak! Ook in Chobe kan je weer genieten van diverse boottochten, variërend van enkele uren of een complete dagtocht.
Omdat het landschap hier een beetje verwant is aan de Okavango delta, kan je hier ook makkelijk ronddwalen tussen de Baobab's en zwemmende leeuwen, die vaak eventjes de overstap maken naar de overkant van de Chobe rivier waar de grazende koeien een welkome afwisseling vormen van hun dagelijkse dieet van zebra's, antilopen, wildebeest en buffels. Met onze eigen auto maken we hier twee (optionele) game drives, een vandaag en een morgenochtend.
In Chobe NP komen vrijwel elke dag buffels, kudu, nijlpaarden, giraffe en vele soorten antilopen hun dorst lessen bij de rivier en de andere waterrijke plekken. Vooral de dikhuiden zijn hier in enorme getalen aanwezig, want maar liefst 20.000 olifanten houden zich op binnen de parkgrenzen, wat Chobe maakt tot het park met de grootste olifantendichtheid ter wereld. Vogelliefhebbers komen hier eveneens aan hun trekken, aangezien dit een van de betere broed- en fouragerende plaatsen van zuidelijk Afrika.
Vooral de kleurrijke kingfishers laten zich hier graag zien. Het park herbergt ruim 160 andere zoogdiersoorten. Daarom zal het je niet verbazen dat National Geographic hier vele prachtige natuurfilms gemaakt heeft, want dit gebied is namelijk een van de meest fotogenieke gebieden ter wereld. En wie nog niet genoeg dieren gezien heeft, kan in Kasane ook de plaatselijke krokodillenboerderij of de Caracal World of Wildlife bezoeken. Dit is een van de beste plaatsen in Afrika om slangen, kameleons, apen en ander klein wild te zien. Een heuse 'Achter de schermen tour' neemt je zelfs mee de kooien en verblijven in, waar je nog meer te weten komt over deze niet alledaagse diersoorten.
Dag 14 : Nata (Botswana, Makgadikgadi Pans National Park, Botswana)
Vandaag en morgen hebben we twee lange rijdagen voor de boeg. De eerste dag staat in het teken van de 300 kilometer richting het zuidelijker gelegen Nata. Net voor, na en rondom Nata zijn een aantal eenvoudige (maar schone) onderkomens waar we al relaxend kunnen nagenieten van deze wederom bijzondere reisdag.
Van Nata naar de 'ingang' van het Makgadikgadi Pans NP is qua kilometers niet zo heel ver, maar het is te vergelijken met het betreden van een totaal andere wereld. Het groene landschap maakt hier namelijk plaats voor eindeloze dorre en droge vlaktes, waar het wit van het zout overheerst. Water is hier namelijk zo schaars, dat de meeste planten en dieren moeten zien te overleven zonder een druppel regen in acht maanden (!) tijd.
Uiteraard hebben de weinige planten en dieren die op de Makgadikgadi Pans - een van de droogste gebieden ter aarde- overleven hun eigen overlevingsmodus gevonden. Het zal je dan ook niet verbazen dat Makgadikgadi in de lokale taal ‘dorstige, droge plaats’ betekent. En al is het gebied de laatste honderden jaren uiteengevallen in verschillende zoutpannen, origineel was het een aaneengesloten gebied ter grootte van Zwitserland.
Een van onze favoriete uitjes is de twee uur durende wandeling waarbij een nabijgelegen dorpje en de plaatselijke school worden bezocht. Een traditionele healer laat zien hoe men hier geneeskundige problemen aanpakt. Ook bestaat de mogelijkheid dat je aan tafel schuift bij een familie die hun dagelijkse kost voorschotelt. Een andere mooie wandeling is te maken enkele uren voor zonsondergang waarbij een deskundige gids alles vertelt over de flora en fauna van dit gebied. Ook zal deze het gebruik uitleggen van de spaarzame planten die hier weten te overleven en wat ze er mee doen aan gerechten in de regionale keuken.
En van de mogelijke overnachtingsplekken is het kampement van Planet Baobab, een van de weinige plekken in zuidelijk Afrika dat een succesvol project heeft neergezet waarvan zowel de eigenaren als de locals profiteren. De ingang van dit bijzondere complex is overigens niet te missen, door het beeld van de reusachtige miereneter bij de entrée. In deze niet-alledaagse lodge met bijzondere architectuur kan je een keur aan (optionele) activiteiten boeken. Als deze inspiratievolle plek genoeg rondsels vrij heeft, slapen we hier, anders bij een van de naburige lodges/bungalows.
Dag 15 & 16 & 17: Maun (Botswana)
In de ochtend rijden we door een desolaat landschap van eindeloze zoutpannen -met her en der waarschijnlijk een verdwaalde struisvogel aan de horizon- naar een van de mooiste natuurgebieden ter wereld: de Okevango-delta. Het gebied is een grote fascinerende mix van land en water, waarbij je met het blote oog haast niet kan waarnemen waar het een begint en het ander eindigt. Een fijn vertakt labyrint van riviertjes, stroompjes en eilanden vormt het leefgebied van veel soorten dieren. Vanuit Maun -dat zich al sinds mensenheugenis afficheert als 'de startplek van de Okavango' kan je naar eigen gelegenheid (en budget) de komende twee dagen invullen.
De Okavango delta is de laatste jaren namelijk zo schrikbarend duur geworden, dat het vrijwel onmogelijk is dit programma-onderdeel op te nemen in een compleet reisprogramma van Botswana en Zimbabwe. En juist omdat er tientallen bedrijven zijn die georganiseerde trips aanbieden naar de rand of het hart van de delta, is het vrijwel altijd mogelijk om aan te sluiten bij een van de lokale bedrijven die dit soort trips organiseren. Een van de meest geboekte trips is het maken van een half uur durende rondvlucht boven de delta, dit is al vanaf 100 USD per persoon te boeken.
Ook kan je voor een aanzienlijk hoger bedrag -1000 USD per persoon (!)- naar het hart van de delta vliegen en daar een etmaal lang compleet verwend worden in een all-inclusive resort. Twee dagen kan natuurlijk ook, alleen moet je dan wel rekenen op een bedrag van minimaal 2.000 dollar voor dit tweedaagse uitje:) Een stuk goedkoper -maar nog steeds aan de prijzige kant- is het maken van een halve dagtocht of tweedaagse tocht naar de rand van de delta. Wie hiervoor kiest reist met jeeps en een uitgeholde boomstam (mokoro) -het plaatselijke vervoermiddel bij uitstek- naar een natuurcamping in de delta.
Dit gaat echter niet al te snel, want de smalle waterwegen zijn rijkelijk begroeid met waterlelies, hyacinten en papyrus die de doorgang bemoeilijken. Voor echte avonturiers is dit het walhalla, want je kampeert in een prachtige natuurlijke omgeving, waarbij een gat in de grond het toilet is. Verdere voorzieningen zijn er niet. Afhankelijk van de grootte van de (samengestelde) groep moet je voor deze excursie nog steeds rond de 500 USD per persoon tellen.
Wie niets van dit alles wil, kan er ook voor kiezen om gewoon deze dagen tot rust te komen in Maun en omgeving. Reisleider Theo bespreekt vooraf alle wensen, mogelijkheden en kosten van de excursie mogelijkheden in Maun. Voor de 'achterblijvers' gaat Theo uiteraard op zoek naar leuke daginvullingen in de nabije regio.
Dag 18: Serowe (Botswana)
Vandaag is het een lange rit van 550 kilometer naar Serowe. Daar overnachten we in een comfortabel onderkomen en hebben we hopelijk nog even daglicht om te genieten van de plaatselijke omgeving. Dit gebied heeft een uitstekende infrastructuur, vooral doordat dit gebied bekend staat om zijn vele diamantmijnen. Deze kostbare edelsteen heeft er overigens wel voor gezorgd dat Botswana veel rijker is dan de meeste omliggende landen. Behalve een prachtig neushoorn opvangcentrum heeft deze regio weinig meer attractiefs te bieden.
Dag 19: Pilanesberg NP (Zuid-Afrika)
Na vier uur rijden bereiken we de prachtige omgeving van het ongerepte en wildrijke Pilanesberg NP. Van de 600 (!) nationale parken die Zuid-Afrika telt, is dit een van onze favorieten. Al mag het park dan totaal niet bekend zijn bij het grote publiek, wij weten zeker dat jij een andere mening bent toegedaan na ons bezoek aan dit heuvelachtige gebied. De bewoonde wereld lijkt ver weg in dit park, het enige geluid dat je hoort is van insecten en de andere dieren. En al vind je hier de complete Big Five en nog honderden andere diersoorten, het is juist de ruige omgeving die Pilanesberg NP zo bijzonder maakt.
De kans is overigens vrij groot dat je vandaag alle diersoorten mag afstrepen die je de afgelopen achttien dagen nog niet gespot hebt. En wat is er mooier dan met een lekkere braai afscheid te nemen van deze prachtige reis? Een van de pittoreske rustplaatsen heeft namelijk een perfecte plek om te barbecuen. Een stevige klim later (met de auto) staan we op een van de mooiste plekken van Zuid-Afrika; de beloning is een formidabel weids uitzicht, onder meer op de grootste kolonie van aasgieren in Zuid-Afrika. Zijn deze er echter niet, dan is de kans groot dat klipspringers en klipdassen voor vermaak zullen zorgen. Ook kan je hier (optioneel) mooie wandelingen maken, uiteraard onder leiding van een lokale ranger.
Dag 20: Naar luchthaven Johannesburg (Zuid-Afika)
Laat in de avond vertrekt de vlucht naar Nederland en aangezien het maar 3,5 uur rijden is naar de luchthaven van Johannesburg, hebben we vandaag een relaxed ochtendprogramma. In overleg met de groep kunnen we besluiten om wat hoogtepunten van Johannesburg nader te bekijken. Een van onze aanraders is het bijzonder indrukwekkende Apartheidsmuseum. Ook een paar uur durende fietstour door het nabij gelegen Soweto. 's werelds grootste 'krottenwijk', is meer dan de moeite waard. Aan het begin van de avond brengen wij je naar de luchthaven voor je vertrek naar Amsterdam.
Dag 21: Amsterdam
Na een -hopelijk- prettige nachtvlucht (eventueel met tussenstop ergens in Europa) arriveer je in de ochtend in Amsterdam. Wij wensen je een prettige terugreis en hopelijk mogen we je ooit weer verwelkomen op de volgende onvergetelijke rondreis van Grensloos Genieten.