Aan de uiterste westkant van Europa ligt een van de meest bijzondere landen van Europa. Of eigenlijk twee, want voorlopig zijn Noord-Ierland en de Republiek Ierland twee verschillende landen, al spelen ze bij internationale rugby wedstrijden wel onder een vlag en speciaal gecomponeerd volkslied. Met Grensloos Genieten ontdekken we tijdens onze tweeweekse rondreis het beste van het eiland Ierland.
Dus voor iedereen die op reis gaat naar Ierland: hier zijn 3 reistips voor dit prachtige land. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten!
Bij Grensloos Genieten proberen we elke dag in Ierland af te sluiten met een welverdiende pint in een van de gezellige pubs van het land. In Dublin genieten wij altijd van het sfeervolle en opwindende wijkje Temple Bar, oorspronkelijk de wijk van de ambachtslui en de gilden. Dit was tot het midden van de vorige eeuw een buurt vol sjofele kroegen en bordelen. Liefhebbers van live-muziek komen aan hun trekken in Brazen Head, de oudste pub in Dublin, Slattery’s, Doheny and Nesbitt’s, An Beal Bocht en de Wexford Inn. Of bezoek de kleinste kroeg van Dublin, Dawson Lounge, waar de Guinness rijkelijk stroomt.
Meer dan tien miljoen Ieren wonen in andere landen dan Ierland. De reden voor deze exodus was in het midden van de 19de eeuw een aardappelziekte die een enorme hongersnood veroorzaakte. Het kleine gehucht New Ross is de thuishaven van een schitterende kopie van een 19de eeuwse driemaster die de plaatselijke bevolking gebruikte om te vluchten van de hongersnood (1845-1850) die Ierland teisterde. Acteurs (die passagiers voorstellen) geven een realistisch beeld van de omstandigheden waarin miljoenen Ieren naar Amerika zijn gevlucht.
In (London)Derry en Belfast zijn de restanten van ‘The Troubles’ nog steeds zichtbaar. In 1969 trokken de Britten hier een bijna twee kilometer lange, bouwvallige barrière op van bouwstenen en golfplaten, die later bekend zou worden als de ‘Peace Line’. Niemand kon vermoeden dat deze Vredeslinie ruim 30 jaar als een permanente scheiding van beton en staal zou fungeren tussen de katholieke en protestante wijken. Levensgrote kleurrijke muurschilderingen herinneren aan deze bijna 30-jaar durende periode waarbij ruim 3500 mensen gedood werden en bijna 50.000 verwond. We maken een indrukwekkende wandeling door de katholieke Falls Road waar je steunbetuigingen aan Sinn Fein (politieke partij) en IRA (paramilitaire organisatie) op gebouwen, muren en woonhuizen geverfd ziet staan. Op een (verre) steenworp afstand ligt de protestantse Shankill Road, waar de sympathie juist uitgaat naar alles wat Engeland een warm hart toedraagt. Het is fascinerend om tussen deze kleurrijke tijdsbeelden door te lopen en de verhalen te horen van onze (speciaal ingehuurde) gids. Deze 'Berlijnse muur' binnen Groot-Brittannië mag dan grotendeels verdwenen zijn (het plan is om ze voor 2023 allemaal te hebben weggehaald), nog steeds zien we de restanten op veel plekken.