Mongolië bepaalde eens de wereldgeschiedenis tijdens de grote veroveringen van Dzjengis Khan. Het Mongoolse Rijk werd in 1206 gesticht en omvatte op zijn hoogtepunt een gebied dat zich uitstrekte van de Donou tot China, het op één na het grootste imperium uit de wereldgeschiedenis.
Dit eeuwenoude karavaanland is een must voor natuurliefhebbers. Ulaanbaatar, afgekort UB, is de koudste hoofdstad ter wereld. Maar laat je niet afschrikken, want tijdens onze reis is het zomer is het hier rond de 20 graden. Een reis voor de echte avonturiers door de Gobi woestijn in Mongolië (temperaturen rond 25 graden). De natuur is indrukwekkend in een van de dunst bevolkte gebieden op aarde: immense vlaktes, uitgestrekte woestijnen en steppes, steppemeren, naaldbossen, alpenweiden en imposante gebergtes.
Dus voor iedereen die op reis gaat naar Mongolië: hier zijn 3 reistips voor dit land. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten!
De oorspronkelijke bewoners van Mongolië leiden een nomadenbestaan. Deze nomaden wonen in een ger, een ronde tent gemaakt van vilt. Een bont geschilderde deur verschaft je toegang tot de warme ger. In het midden brandt een houtkachel, de rook gaat via een soort schoorsteen via het dak naar buiten. De tenten zijn voorzien van bedden en vaak ook een tafeltje, krukjes en een houtkacheltje. In het ontwerp van de gers gaat heel wat symboliek schuil. En je hebt geluk, want tijdens onze roadtrip overnachten we buiten de hoofdstad altijd onder een stralende sterrenhemel in zo’n kleurrijke ger.
Airag is gefermenteerde paardenmelk. Gemiddeld zit er zo´n 2 procent alcohol in de drank. De nomaden drinken het de hele dag door, minstens 2 liter per dag. Doordat ze het over de hele dag verdelen en er aan gewend zijn, raken ze er niet aangeschoten van. De nomaden zeggen er sterk en gezond van te worden en het wordt met name aanbevolen aan zogende vrouwen omdat het voor een uitstekende melkproductie voor de baby zorgt. Dat de baby vervolgens via de moedermelk ook een beetje alcohol meekrijgt vinden ze geen probleem, de baby wordt op deze manier toch ook lekker sterk en gezond van de gefermenteerde drank. Eerlijk gezegd smaakt en ruikt dit witte drankje eerder naar paardenpis, maar voor de Mongolen is het samen drinken van een glaasje airag de ultieme gastvrijheid. Gelukkig zijn alle maaltijden gedurende de hele rondreis van een prima niveau!
Het lijkt op het geluid van een Didgeridoo, alleen wordt het gemaakt door de menselijke stem. Wat Mongools keelzingen zo bijzonder maakt? Er worden twee (of meerdere) tonen tegelijk geproduceerd. Mongools keelzingen gebeurt met boven- en ondertonen die je door elkaar kunt laten klinken. Steppebewoners gebruiken keelzang om met de natuur te communiceren. Mongools keelzingen is in de basis het nabootsen van natuurlijke geluiden met de menselijke stem. Het is een oergeluid dat dieren die het geluid horen niet met mensen associëren. Het trekt ze zelfs aan..