De schoonheid van Oezbekistan mag dan bij velen onbekend zijn, wereldreiziger Marco Polo 'ontdekte' dit fascinerende land al acht eeuwen geleden. Mede dankzij zijn belevenissen is het land razend populair bij reizigers die de Zijderoute willen verkennen.
Dus voor iedereen die op reis gaat naar Oezbekistan: hier zijn 3 reistips voor dit land. De tips voor Kirgizie staan overigens apart geregistreerd onder het kopje Kirgizie. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten!
"Als enige stad in Centraal-Azië heeft Tasjkent en metrosysteem. Het vormt de ruggengraat van het openbaar vervoer in de hoofdstad van Oezbekistan. Het net werd geopend in 1977 als zevende metro in de Sovjet-Unie. Het net bestaat uit vier lijnen met een gezamenlijke lengte van 59,5 km en telt 29 stations. De metro van Tasjkent vervoert ongeveer 180.000 tot 200.000 mensen per dag. Je reisleider neemt je mee naar de meest interessante metrostations laten zien waarmee de 2,5 miljoen inwoners van Tasjkent comfortabel, snel en goedkoop door de stad kunnen reizen. De zeer fraai ingerichte gangen dienden in de Sovjettijd als atoomkelders. Veel communistische kunst mag dan weggepoetst zijn, maar de sfeer is nog overduidelijk aanwezig. Een ritje met de metro in Tashkent is een belevenis. Naar Russische voorbeeld zijn de metro stations heel stijlvast. Alle details kloppen van lampen tot betegeling, van prullenbakken tot bewijzering, alles is op elkaar afgestemd. Gelukkig mag je sinds enkele jaren foto's maken, want dit was tot 2018 verboden!"
"De Oezbeekse entertainmentsector staat in rep en roer. Huwelijkszangers en -zangeressen komen in opstand tegen de nieuwe regels die de overheid in het leven roept om de peperdure trouwfeesten in het land een halt toe te roepen. Voortaan mogen trouwers ‘slechts’ 250 gasten uitnodigen, twee zangers of zangeressen boeken en drie luxewagens in hun trouwstoet laten rijden. Niets waar ze in Oezbekistan meer van houden dan van een peperduur trouwfeest. Het is een traditie in het land, voor velen zelfs een erezaak. Trouwen doe je niet zonder gigantisch veel gasten uit te nodigen, minstens tien zangers of zangeressen te laten optreden en een trouwstoet te organiseren met luxueuze auto’s waar de gemiddelde CEO zelfs jaloers op is. Het gemiddelde trouwfeest kost 18.000 euro of zelfs meer. Hoeveel dat voor de doorsnee Oezbeek is, blijkt uit het feit dat die elke maand gemiddeld 180 tot 270 euro verdient. Hij stort zich met andere woorden in de schulden, bij de bank of bij vrienden en familieleden waar hij het geld gaat lenen."
"Sla willekeurig een reisgids open en je zal zien dat Bokhara het hoogste percentage aan nationale monumenten van Oezbekistan heeft. Er is niets mooiers dan op de fiets al deze prachtige oude gebouwen te bekijken en de sfeer te beleven. De 3000 jaar oude Ark (fort), de joodse wijk en de Kayan moskee met zijn 47 meter hoge Poi Kalyan minaret bezoeken we gezamenlijk tijdens onze stadstour. Ook de Mir-I-Arab, Nadir Divan Begi madrassa en nog tientallen andere prachtige monumenten en gebouwen kan je bezoeken tijdens deze ontspannen fietstocht. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze stad in de Middeleeuwen de belangrijkste islamistische stad ter wereld was."