Voordat je in de bosatlas (of Google Maps) had opgezocht waar Vilnius nou eigenlijk lag, wist je waarschijnlijk nog bitter weinig van deze bijzondere stad. Gelukkig organiseren de reisleiders van Grensloos Genieten al meer dan 30 jaar reizen naar deze fascinerende Oost-Europese stad. We kennen dus elke straat, pleintje en hoekje in Vilnius en hadden wel 50 tips voor je kunnen samenstellen. Maar we laten het voorlopig even bij deze drie. Wil je meer verhalen horen? Boek dan deze enerverende stedentrip.
Dus voor iedereen die op reis gaat naar deze Litouwse stad: hier zijn 3 reistips voor Vilnius. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten!
Een wandeling over de meest bekende winkelstraat, Gediminas Avenue, die de drie grote pleinen van de stad met elkaar verbindt, leidt ons naar het Lukiskiu Aikste (het eerste plein in Oost-Europa waarop het standbeeld van Lenin van zijn sokkel werd getrokken). Hier vind je het voormalige KGB-hoofdkwartier waar duizenden tegenstanders van het regime gefilterd en gedood werden. In de kelders van het naargeestige complex kan je een bezoek brengen aan de cellen, terwijl erboven een indrukwekkend eerbetoon is te zien aan deze minder prettige tijden. Betaal een euro extra voor de hoofdtelefoon set, deze geeft je nog meer waarde voor je geld. Ondanks dat dit waarschijnlijk je minst prettige uitje is gedurende je Vilnius trip, toch vinden wij dat je ook deze kant van Vilnius gezien moet hebben.
Uiteraard slaan we ook het Joodse Vilnius niet over. Na de Poolse steden Warschau (grootste joodse gemeente), Lodz (grootste joodse handelsstad) was Vilnius de stad met het hoogste aantal meest politiek bewuste joden. Van de bevolking van ruim 40% die de stad tot aan de Tweede Wereldoorlog telde, overleefde slechts 6% de vernietigingskampen van de Nazi's. Het overgrote merendeel werd op een gruwelijke manier om het leven gebracht in de bossen van het 7 km verderop gelegen Panarai. Van de 96 gebedshuizen die de stad ooit telde, is er nog maar een synagoge over. Helaas zijn er in de rest van de stad nog maar bitter weinig plaatsen over die herinneren aan de tijd dat de joden het ritme van de stad bepaalden. Met de mensen stierf ook de bloeiende joodse cultuur van het 'Jeruzalem van het Oosten'. Reisleider Theo neemt je mee op een wandeling door het hart van de joodse getto's 1 en 2, slechts gescheiden van elkaar door de ...Duitse straat.
In de wijk Uzupis, anno nu de grootste kunstenaarskolonie van de stad, vermaken we ons met de (vaak) hilarische verhalen rondom het ontstaan van de republiek Uzipis. Gids Theo kent de leukste anekdotes over deze alternatieve vrijstaat. Bij mooi weer kunnen we hier een (pittige) wandeling maken naar de heuvel met de drie witte kruizen, die van elk plekje in de stad te aanschouwen zijn. Maak in ieder geval niet dezelfde fout als wij door een stempel van deze republiek (als souvenir) in je paspoort te laten zetten. In Amerika leverde dit nog net niet de doodstraf op, maar wel directe uitzetting van het land (onder politiebegeleiding!), omdat deze stempel niet van een land is, waardoor we fraude gepleegd hadden...