Dag 1: Naar Argentinie
Vanuit Nederland hebben we een lange vlucht (meestal met tussenstop in Madrid) naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires waar je de volgende ochtend op het internationale vliegveld Ezeiza aankomt. Een rit van 35km brengt ons naar het centraal gelegen hotel waar we twee nachten verblijven.
Twee dagen heb je vervolgens de tijd om deze 'Diva van Argentinie' met een bezoek te vereren. En natuurlijk kunnen we nooit alle 46 barrios (wijken) bezoeken die deze stad telt, maar we gaan ons stinkende best doen om je een meer dan globale indruk te geven van deze meest Europese hoofdstad van Zuid-Amerika.
Dag 2 & 3: Buenos Aires
Aankomst in de Argentijnse hoofdstad en tijd om even bij te komen in het hotel. In de middag is er tijd voor een oriënterende stadswandeling. De prachtige straten vol Franse architectuur, het rijke culturele leven en de kosmopolitische bevolking maken het een heel aangename stad om een aantal dagen te verblijven. Wat je ook gaat doen, kunstliefhebbers mogen het indrukwekkende Museo Nacional de Bellas Artes met de belangrijkste kunstverzamelingen van Argentinië absoluut niet overslaan.
Buenos Aires telt zo’n 3 miljoen (met zijn voorsteden bijna 15 miljoen) inwoners waarvan velen hun voorouderlijke roots hebben uit Italië, Spanje en Frankrijk. De zogenaamde porteños ('mensen van de haven') staan bekend als een tikkeltje arrogant, zowel in binnen- als buitenland, maar laten wij zeggen dat ze gewoon heel trots zijn op hun stad. En niet zonder reden. Nergens anders in Zuid-Amerika of Europa vind je een stad die het beste combineert van Parijs, Rome, Madrid en Milaan! De stad heeft daardoor een keizerlijke uitstraling met al zijn barok, rococo en art deco. En Buenos Aires mag dan al sinds 1536 bestaan, de meeste van deze gebouwen zijn slechts iets meer dan een eeuw oud...
De 140 meter brede Avenida 9 de Julio is de breedste straat ter wereld en is een mooi voorbeeld van grandeur. In het hart van de stad vind je het Plaza de Mayo, waarvanaf 1977 jarenlang de Dwaze Moeders geprotesteerd hebben, tevergeefs wachtend op een reactie over de verdwijning van hun kinderen tijdens het bewind van de militaire leider Jorge Videla. Ze zijn nu een dagje ouder geworden en worden daarom liefkozend 'Las Abuelas de Plaza de Mayo' (de grootmoeders van...) genoemd.
Absolute blikvanger op dit plein is Casa Rosada, het werkpaleis van de Argentijnse president. Het zalmroze huis heeft een sierlijke façade en heeft zijn opmerkelijke kleur te danken aan een 'poldermodel-achtige oplossing'. De toenmalige president sloot in 1868 een compromis tussen de federalisten (roodhemden) en de unitaristen (lichtblauw), de kleur roze ontstaat namelijk als je het gebouw eerst rood en daarna lichtblauw verft... Het indrukwekkende gebouw kan uiteraard ook van binnen bekeken worden, waarbij de bekende balkonscene van Eva Peron en later zangeres Madonna nog velen op het netvlies gegraveerd zal staan.
In de wijk Recoleta bevindt zich de beroemde begraafplaats waar de 'La Prima Dona van Argentinie', Eva 'Evita' Perón , begraven ligt. In deze chique upperclass wijk waar dure boetieks en stijlvolle boutique hotels elkaar proberen af te troeven groeide koningin Maxima op. San Telmo is een echte oude immigrantenwijk met smalle straten, pittoreske kinderkopstraten en veel gezellige cafés. Dit is een van de beste plekken om de vibraties van het nostalgische ritme van de tango te ondergaan in een van detailrijke milongas (balzalen/tangobar). Liefhebbers van antiek komen hier ook helemaal aan hun trekken.
Het nieuwe, moderne Buenos Aires vind je in Palermo Viejo, deze hippe artistieke wijk is een aantal jaar geleden 'opnieuw ontdekt'. Op iedere straathoek vind je hier wel een art gallery, restaurant of café. Deze groene wijk is een van de betere plekken om te wandelen langs een van de grote parken, maar ook om een traditioneel 'worstenhuis' (gemeenschappelijke wooneenheden met hun typerende lange overdekte gangen) te bekijken. Puerto Madero was ooit het bloeiende havengebied, anno nu zijn de oude pakhuizen omgetoverd tot dure lofts, chique restaurants en trendy cafés met sfeervolle terrassen waar de welgestelde porteño zich tegoed doet aan dure cocktails en nog prijzigere wijnen. Dit was overigens de plek waar koning Willem-Alexander zijn eega Maxima voor het eerst opmerkte in het bruisende nachtleven.
Een meer traditioneel Buenos Aires tref je aan in de kleurrijke wijk La Boca, waar volgens de legende de tango werd geboren in het straatje El Caminito, eens een mengelmoes van anarchisten, bordelen en arbeiders, nu vooral een trekpleister voor toeristen die komen genieten van de vele kleurrijke huisjes. Deze (voorheen) ruige omgeving was tevens de dagelijkse leerschool van de beste voetballer ooit: Diego Armanda Maradona. In de nabijgelegen iconische voetbaltempel La Bombonera ('de bonbondoos') vertoonde hij in het verleden zijn kunsten.
Tijdens een (optionele) fietstour van een halve dag door deze drukke stad leren we over de geschiedenis, de verschillende wijken en ontdekken deze boeiende stad op een andere manier. Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer fietspaden aangelegd, want fietsen is ook bij de portenas een stuk populairder geworden.
Dag 4 & 5: Ushuaia & Tierra del Fuego (Argentinië)
Erg vroeg in de ochtend vliegen we met een (vrijwel altijd) rechtstreekse vlucht naar het zuiden. Deze vlucht van ruim 3200 km brengt ons in zo’n 3,5 uur naar het uiterste zuiden van Argentinië en tegelijk ook naar de meest zuidelijke stad ter wereld, al claimt het Chileense Puerto Williams eveneens die begerenswaardige toeristische titel. Omdat het vliegveld maar vier kilometer van het stadje ligt, verliezen we weinig tijd met deze transfer.
Vuurland of Tierra del Fuego in het Spaans is overigens geen eenduidig begrip. Het verwijst naar de Argentijnse provincie waar Ushuaia de hoofdstad van is, naar het land ten zuiden van de Zeestraat van Magellaan dat zowel Chili als Argentinië omvat en naar het NP Tierra del Fuego op Argentijnse bodem. Honderden jaren fascineerde dit eiland ontdekkingsreizigers, maar ook anno nu heeft dit gebied nog steeds een magische aantrekkingskracht op de moderne reiziger. Vele eeuwen was dit het vredelievende domein van vier -in harmonie levende- indianenstammen, die volgens Charles Darwin echter 'meer als dier leefden dan als mens'.
Ushuaia is een kleurrijk stadje van bijna 70.000 inwoners in het uiterste zuiden waar je werkelijk aan het einde van de wereld bent aangekomen. In 1862 opgericht als protestantse missiepost, de decennia erna werd Vuurland overspoeld door jagers op zeehondenhuiden, goudzoekers, walvisvaarders en andere avonturiers. Al is die 'ruige sfeer' tegenwoordig niet echt meer voelbaar, want Ushuaia (' de baai die zich tot het weten uitspreekt') lijkt meer op een knus wintersportstadje dan een nogal mystiek eindstation voor Antarctica, het witte continent dat 'slechts' 1000km verwijderd is.
Achter het stadje hangt als het ware de berg Martial en zijn imponerende gletsjer als een dak over de stad. Vanaf 1884 (tot 1994) stopte Argentinie zijn meest beruchte gevangen (en politieke tegenstanders) in de mensonterende gevangenis van Ushuaia. Deze beruchte Presidio de Ushuaia is getransformeerd tot een interessant museum.
De (relatief kleine) haven is de ideale uitvalsbasis voor de expeditie cruises naar Antarctica en andere cruises door Vuurland naar buurland Chili. Wie van boottochten houdt, raden we aan om een mooie dagtocht te maken over het Beaglekanaal waar je tijdens de tocht drie van de 28 eilanden aandoet. Onderweg mag je genieten van speelse zeehonden, luie zeeleeuwen, aalscholvers en pinguïns. Het is een fascinerend gezicht als je al deze beesten vrij dichtbij kunt bekijken.
Wie niet beschikt over stevige zeebenen, ook op het vasteland is er voor actievelingen genoeg te doen. In het Nationaal Park Tierra del Fuego, slechts een half uur rijden westelijk van Ushuaia en het enige NP van Argentinië met een kust, zijn veel wandelingen uitgezet door de enorme beukenbossen, veengebieden, subarctische toendra's en moerassen. Je waant je hier soms meer in een buitenaardse scene van Lord of The Rings of Game of Thrones dan in zuidelijk-Argentine. In tegenstelling tot Ushuaia, waar de expansiedrift gigantische vormen heeft aangenomen, is het hier nog helemaal gevrijwaard van menselijke inmenging.
De vele bever-burchten zijn eveneens indrukwekkend, al wijzen de locals en deskundigen veelal op de negatieve aspecten van deze vraatzuchtige dieren. Dit is ook de leefomgeving van de machtige condors, een van 's werelds meest imponerende vogels. Deze andescondor heeft dan niet de grootste spanwijdte maar wél het grootste vleugeloppervlak van alle vliegende vogels. Op verschillende plaatsen kan je er tevens te paard op uit. Wat is er nu mooier dan jezelf een echte gaucho te voelen in het weidse Patagonië…
Wat je ook gaat doen aan (optionele) excursies tijdens je tweedaags verblijf in Ushuaia, een gerecht moet je absoluut gegeten hebben voordat je deze stad verlaat. Centonella -oftewel de koningskrab- is een pure delicatesse. Schrik overigens niet van zijn een meter lange poten!
Dag 6, 7 en 8: Puerto Natales & Torres del Paine (Chili)
Vandaag gaan we voor de eerste keer deze reis de grens over met Chili, dus zorg dat je je paspoort bij de hand hebt. Met de comfortabele lange afstand bus overbruggen we in ruim twaalf uur de bijna 800 km naar Puerto Natales, een rit waar we de hele dag de tijd voor nemen en drie nachten zullen overnachten. Het uiterste zuiden van dit bijzondere land is dun bevolkt en wordt gekenmerkt door indrukwekkende natuur, harde wind die zorgt voor een klimaat van '4 seasons in a day' en ook gauchos. Puerto Natales is een aangenaam en bescheiden havenstadje (20.000 inwoners). Eind 19e eeuw zorgde de komst van de Europese kolonisten voor een economische boom door een grootschalige export van schapenvlees en wol in gang te zetten.
Dit is tevens de perfecte uitvalsbasis voor een (optioneel) bezoek aan het Nationaal Park Torres del Paine. Deze excursie neemt je mee op een dagtocht naar het meest imposante en beroemde NP van het land. Onderweg bezoek je dan de Cueva del Milodón, een grot van 200m diep, 80 meter breed en 30 meter hoog die werd bewoond door jaguars en de milodón. Dit dier leefde zo’n 10.000 tot 14.000 jaar geleden, een planteneter ter grote van een flinke beer. Het uitzicht vanaf de grot over het weidse landschap is prachtig.
In Torres del Paine NP, op ruim 90 km ten noorden van de stad, rijden we dan tijdens deze optionele excursie langs verschillende uitkijkpunten vanwaar we de sprookjesachtige meren Nordenkjold, Pehoe en Grey zien. Het melkachtige blauwe water dankt zijn turquoise kleur aan het smeltwater van de gletsjers. Het park is ruim 2400 km2 groot en heeft vijftien granieten pieken boven de 2000 m. Deze reeks imposante bergen lijken als 'naalden' uit de aarde te komen, maar ook de gletsjers, watervallen en ongerepte bossen maken dit park tot een groot paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers.
De volgende dag is vrij te besteden. Wij raden je aan een onvergetelijke boottocht te maken naar het Parque Nacional Bernardo O'Higgings, het grootste NP van Chili met een oppervlakte die bijna net zo groot is als Nederland. Het unieke van dit park is dat je er alleen per boot kunt komen, zelfs met een vliegtuig kan je dit indrukwekkende park niet bereiken. De enige manier is door de doolhof van diepe fjorden die naar de tong van Pius XI leiden. Een groot deel is bedekt met de grootste ijsmassa op het vaste land. In dit enorme beschermde gebied liggen vele eilandjes, grotendeels fjorden en tientallen gletsjers , zo ook de gletsjers Balmaceda en Serrano. Al vrij snel vaar je op deze (optionele) excursie met aan beide kanten steile bergen en watervallen.
Helaas zien we ook hier weer duidelijk de gevolgen van de klimaatveranderingen, want de gletsjer Balamaceda trekt zich duidelijk terug vanwege het warmere klimaat. Trek wel warme kleding aan, want het kan behoorlijk fris en regenachtig zijn tijdens deze fascinerende boottocht.
Dag 9, 10: El Calafate (Argentinie)
We reizen weer terug naar Argentinië met de bus. Een tocht van ruim vijf uur brengt ons naar een van de mooiste gebieden van dit uitgestrekte land, onderweg geniet je ongetwijfeld van de prachtige landschappen. Het relaxed en vredige, maar niet bijzonder mooie stadje El Calafate (25.000 inwoners) is de toegangspoort van het in 1937 opgerichte Parque Nacional Los Glaciares. Twee nachten overnachten we op een prima locatie nabij Lago Argentino, het grootste (gletsjer)meer van het land. Dit duizend meter diepe meer herbergt een bijzonder natuurfenomeen: op sombere dagen lijkt het namelijk alsof het licht geeft. Deskundigen noemen dit 'gletsjermelk'. De sprookjesachtige kleur die je ziet is fijn gruis van de stenen die meegesleurd worden maar niet direct afdaalt naar de bodem van het meer. Dit fosforiet is namelijk zo licht dat het meestal op het water blijft drijven.
De nederzetting zelf is gesticht in 1927 ter bevordering van het bevolken van de regio toen er nog veel schapen werden gehoed. Vandaag de dag dankt El Calafate zijn bestaan aan toerisme. Met voldoende aanbod van hotels en restaurants is dit een aangename plek om een paar dagen te verblijven. Wat je zeker niet mag missen tijdens je verblijf, is een bezoek aan het glaciarum. In dit gletsjermuseum krijg je een goed beeld van wat gletsjers zijn en hoe ze ontstaan. Ga na de rondleiding zeker nog even een cocktail drinken in de inpandige ijsbar, een dikke jas met handschoenen worden gratis verstrekt!
Tijdens je optionele excursie naar dit immense NP, mag je je verheugen op bijna 300 gletsjers, waar Perito Moreno en Upsala de twee meest imposante van zijn. Het laatste geschenk van de ijstijd aan de aarde, zo'n 10.000 jaar geleden, is de grootste toeristische attractie van het land. Behalve de gletsjers, fungeren ook de prachtige donkerblauwe meren -omringd door een grillig maanlandschap of dichte subarctische bossen- als een fotogenieke attractie.
De bewegende ijsmassa van Perito Moreno, 80 km verwijderd van de stad, is vernoemd naar ontdekkingsreiziger Francisco Moreno. Deze Argentijn wist dit gebied uit handen van de Chilenen te houden: een held dus voor dit land. Over houten platformen loop je tijdens deze excursie op verschillende hoogtes voor de ijsmassa langs. Als je deze excursie boekt, aanschouw je een ijswand van wel 60 meter hoog, zo’n 5 km breed en een lengte van 30 km. Dit is, samen met de Chileense gletsjer Pio XI de enige in de wereld die nog steeds aangroeit, al is het slechts een schamele 700 meter per jaar!
Terwijl je naar de massa kijkt vallen er continu brokken ijs in de massa wat een indrukwekkend intens geluid maakt. Dit beroemde natuurspektakel is Moeder Natuur op haar best. Hopelijk mag ook jij de taal van de gletsjer horen: gekraak, gerommel en gegrom die gelijk staan alsof er een straaljager door de geluidsbarrière heen vliegt!
Het is tevens mogelijk om met een gids een (optionele) ice-hike te maken van een uur of twee op en in de gletsjer. Met spikes onder je schoenen is het een unieke ervaring om al -half glijdend- deze bijzondere wandeltocht te maken. Diepe blauwe kloven, watervalletjes onder het ijs, in de verte gerommel, een straffe wind en een adembenemende ijsmassa die schittert voor je ogen. Het glaasje whisky dat de gidsen je na afloop serveren is je beloning voor het voltooien van deze 'heldentocht'. Wie geen zin heeft om (alweer een dure) excursie te boeken, de omgeving van El Calafate leent zich ook uitstekend voor een mooie dagwandeling naar het nabij gelegen Lake Nimez (met veel vogelsoorten) of een relaxte fietstocht naar Lago Argentino.
Dag 11: El Chalten (Argentinie)
Op dag 11 overbruggen we 222 km in een kleine drie uur om uitgerust aan te komen in het van de rest van de wereld afgesloten bergbeklimmers dorpje El Chaltén, waar we een nacht, maar twee volledige dagen verblijven. De toeristische drukte van El Calafate lijkt oneindig ver verwijderd van deze vredige plek. Heb je een plaatsje aan de linkerkant van de bus, zorg dan dat je camera opgeladen en klaar is voor gebruik. Het uitzicht onderweg is namelijk adembenemend. Gesticht in 1985 als grenspost, omdat het een betwist gebied was tussen Argentinie en Chili, anno nu is El Chalten een bloeiend toeristencentrum en het mekka van wandelaars en bergbeklimmers.
Dag 12: El Chalten & busreis naar Bariloche (Argentinie)
Het 3000 zielen tellende dorpje bevindt zich in het NP Los Glaciares, waar het mythische Fitzroy massief is gevestigd en bestaat uit dezelfde granieten torens als die we eerder deze reis hebben gezien in Torres del Paine. El Chaltén is een wandelparadijs voor alle wandelfanaten, mede door de pure schone lucht, de afwisselende wandelroutes en de bergmeren.
Vanuit het rustige dorpsleven loop je zo het uitgestrekte wandelgebied in waarbij je kan kiezen uit verschillende routes voor alle niveaus. De hike naar Laguna de los Tres bijvoorbeeld is een pittige, maar je wordt hier wel beloond met een prachtig uitzicht. Als je geluk hebt zie je hopelijk ook een glimp van de vertrouwde bewoners van dit gebied: gaunacos (kleine sierlijke lama's), ñandu (struisvogels), caiquenes (soort gans), caracara (valk) en de condor.
Ook de wat eenvoudiger opties qua wandelingen zijn 100% de moeite waard. Er zijn hier nog voldoende plekken te vinden, waar nog niet zoveel toeristen komen. Tevens kan je hier boottochten maken over de gigantische gletsjermeren, kajakken langs de ijsschotsen en wandelen over de gletsjers. En 's avonds krijg je het mooiste cadeau -gratis aangeboden door Grensloos Genieten-. de meest heldere sterrenhemel van het zuidelijk halfrond. Op het eind van de dag nemen we de nachtbus naar Bariloche, ruim 1500 km noordelijker gelegen, waar we op dag 13 in de avond arriveren. Heel soms verandert het schema van de bus, waardoor we deze busreis op dag 13 ondernemen, waardoor we een nacht minder in Bariloche doorbrengen, maar een nacht langer in El Chalten.
Dag 13, 14 & 15: Bariloche (Argentinie)
Via onze eerste comfortabele nachtbus reizen we in iets minder dan 24 uur naar 'Klein-Zwitserland': Bariloche. Deze nederzetting -waar we drie nachten verblijven- van ruim 140.000 inwoners is in heel Zuid-Amerika geliefd vanwege zijn typische Zwitserse uitstraling. Houten chalets met Alpen-stijl, chocolaterieën en de lekkerste zuurkool met worst die je ooit gegeten hebt, al zijn de kaas- en chocoladefondue ook niet te versmaden. Maar alles uiteraard wel met een Argentijns tintje eraan! De fraai architectonische uitstraling van de stad, de sappige Argentijnse steaks en Turista, de grootste van de twaalf chocoladefabriekjes van de stad, mag je zeker niet overslaan.
'Bariloche is de poort naar een van de mooiste streken in de wereld', zo wordt de stad op alle toeristische uitingen aangeprezen. En wij kunnen het slechts beamen. Het omliggende Parque Nacional Nahuel Huapi is zonder twijfel een van de mooiste NP van Argentinië. Miljoenen jaren geleden trokken enorme gletsjers zich terug van de `Patagonische steppen naar het massieve berglandschap van de Andes. Door grote hoogteverschillen lieten ze vele meren achter, het grootste meer dat ontstond is Lago Nahuel Huapi. Andere bezienswaardigheden hier -als je de optionele excursie boekt- zijn een tocht langs de vele meren, 'tijgereiland' en maar liefst acht bergen boven de 2000m.
Daarnaast bevind je je hier in de legendarische Andes! Deze gebergte keten strekt zich over 7000km uit en siert het hele Zuid-Amerikaanse continent van noord naar zuid. In de winter is het in (de omgeving van) Bariloche een groot gekkenhuis vanwege de vele wintersport mogelijkheden. In de andere jaargetijden kan je hier uitstekend wandelen, fietsen en mountainbiken en kajakken.
Ook een van de vele boottochten over het Nahuel Huapi meer mag je eigenlijk niet missen, mede vanwege de indrukwekkende vegetatie. We kunnen tevens een (optionele) dagtocht maken naar het mondaine San Martin de los Andes via de zogenaamde Ruta de 7 Lagos (Zevenmeren route, die eigenlijk met zijn tienen zijn!). Langs de oevers van meren met namen als Espejo, Correntoso, Escondido, Villarino, Falkner, Machónico en Lácar reizen we tijdens deze excursie naar San Martin en maken met regelmaat fotostops onderweg. De 'Betoverde Vallei' doet zijn naam eer aan! Boicht na bocht rijd je door het resultaat van eeuwen erosie: toevallige opeenstapelingen van rotsen en pieken. Zo komen we door het charmante en knusse Villa de Angostura bijvoorbeeld; dit is een bekende en vertrouwde plaats voor onze koningin Maxima en de andere jetset van Argentinië.
Een minder prettig historisch aspect van deze stad is dat het de stad van de gevluchte Nazi's is/was. Onder bescherming van Juan Peron leefden een flink aantal SS'ers hier een vreedzaam leven. Zo runden zij een bergbeklimmersclub, kruidenierszaak en Josef Mengele, beter bekend als de Slager van Auschwitz, haalde hier zijn rijbewijs...
Dag 16: Salta
We reizen met het vliegtuig naar het noorden van Argentinië. Deze regio mag simpelweg niet ontbreken tijdens een rondreis naar Argentinië. Wisselende landschappen wedijveren met Patagonië in landschappelijke schoonheid. Veelkleurige bergen en diepe kloven, verwilderde rivieren en bergpassen met eindeloze haarspeldbochten, prachtige wijngaarden en oogverblindende zoutmeren. Hoogvlakten (altiplano's) met metershoge cactussen waar indianen in kleine pittoreske dorpen wonen. Door barre omstandigheden op hoogvlakte hebben indianen hun cultuur in redelijk pure vorm kunnen behouden. Historische stadjes en traditionele dorpen vormen perfecte ingrediënten voor een geweldig roadtrip. Vandaag is voornamelijk een reisdag met een vlucht Bariloche naar Buenos Aires en aansluitend een vlucht naar Salta. Hier pikken we onze reisbus op en overnachten in Salta.
Dag 17 & 18: Tilcara
Vanuit Salta rijden we via spectaculaire kronkelwegen naar het noorden, door bergen met groen nevelwoud, de zogenaamde ‘Yungas’. Tijdens een kort bezoek aan Jujuy in het indianenstadje Purmamarca bekijken we de Cerro de Los Siete Colores (Heuvel van de zeven kleuren). In Maimara bezoeken we een imposante begraafplaats in de kleurrijke Quebrada de Humahuaca. Via een zeer fotogenieke weg met overal gekleurde bergen rijden we door naar Tilcara, dat op 2.400 meter hoogte ligt. Dit is de archeologische hoofdstad van Argentinië en de Indiaanse invloed is hier enorm. Verder herbergt het stadje een gezellige dorpskern met veel restaurantjes en terrasje, musea en er is iedere avond een gezellige markt met Indiaanse kunstnijverheid. Hier overnachten we twee nachten.
Op dag 18 rijden we verder door de prachtige Quebrada de Humahuaca dat wordt gezien als geologisch wonder, het langgerekte ravijn is beladen met Argentijnse geschiedenis. De weg loopt steeds verder omhoog, je ziet de kleurige gesteentelagen van wanden van Río Grande. Vallei is door combinatie van cultuur- en natuurschoon uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Onderweg maken we een wandeling door een van de mooiste canyons van de Argentijnse Andes, de roze Quebrada de las Señoritas, een vallei met enorme rode rotsformaties en wat kleinere witte rotsen die schijnbaar vrouwelijke vormen hebben, vandaar naam ’Señoritas’. Onze regulier dagtocht stopt in het Indianenplaatsje Humahuaca dat op 3.000 meter hoogte ligt. Vervolgens kan je een paar uur in dit authentieke bergdorpje doorbrengen, of kiezen voor de optionele excursie.
Met een 4x4 jeep (optionele excursie) reis je dan in een kleine drie uur heen en terug naar een hoogte van 4.350 meter: Cerro Hornocal ofwel de 14-kleurige berg. Na deze inspannende rit over onverharde smalle weg is een fantastische uitzicht op de berg de beloning. Het is hier letterlijk en figuurlijk adembenemend. De berg kleurt van lichtroze en roestrood tot dennengroen, gebroken wit en hopjesvla-bruin. Na deze kleurrijke dag keren we terug naar ons hotel in Tilcara.
Dag 19: naar Salta
We keren terug naar Purmamarca en rijden over een van de mooiste bergpassen in Argentinië op ruim 4.000 meter hoogte. Als we geluk hebben zien we condors boven ons zweven. Na passeren van de bergpas schittert witte zout onder blauwe hemel ons tegemoet. We bezoeken de grootste zoutvlaktes van Argentinië, de Salinas Grandes. We rijden verder zuidwaarts naar San Antonio de los Cobres, een mijnwerkersdorp op 3.700 meter hoogte, waarna we verder afdalen richting Salta.
Dag 20: Cafayata
Vandaag beginnen we aan een rondje ten zuiden van Salta. We rijden door de Quebrada de Cafayate, de Argentijnse Grand Canyon. Deze grote kloof staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. We zien ravijnen met een explosie aan kleuren en desolate berglandschappen. Misschien wel een van de mooiste wegen van Argentinië door een vallei waar we van ene prachtige uitzicht naar het volgende rijden. Onze eindbestemming is Cafayate aan de voet van de Andes. Het stadje is een walhalla is voor wijnliefhebbers en staat bekend als ‘Hoofdstad van de witte wijnen’. Je vindt hier de hoogste wijngaarden ter wereld tot ca. 1750 m. boven de zeespiegel. Topper is Torrontes, een overheerlijke witte wijn.
Dag 21: Cachi
Deze dag rijden we door de Calchaquí-valleien over Ruta 40, met 5.194 km. de langste route van Argentinië en een van de langste ter wereld. De weg is grotendeels onverhard met veel bochten, maar ook gigantisch mooie uitzichten! Een onvergetelijke ervaring: prachtige groene valleien, kloven, hoge bergtoppen, dramatisch schrale bergen, cactusvelden en pittoreske dorpjes. Het landschap verandert continue en kenmerkt zich door zandstenen gebergtes en droogte. Cachi, omringd door hoge besneeuwde bergen van de Andes die tot boven 6.000 meter. Het dorpsplein is met palmen en sinaasappelbomen omzoomd. Voor de liefhebbers: er is een lokale brouwerij met de mooie naam Killary Cerveza de Montaña.
Dag 22: naar Salta
Er staat een spectaculaire rit op het programma, van Cachi terug naar Salta waar we ook overnachten. Waar we de afgelopen dagen vooral droge landschappen hebben gezien, kronkelt de weg vandaag door enorm groene bergen op bijna 3500 meter hoogte. Ook dit wordt een dag met veel fotostops bij de vele uitkijkpunten. We rijden door de setting van een Wild West film in het Parque Nacional Los Cardones. Gekleurde bergen en uitgestrekte valleien begroeid met grote cactussen. Sommige van deze gigantische cactussen kunnen een hoogte van 8 meter bereiken. Ze groeien maar paar millimeter per jaar en kunnen meer dan 100 jaar oud worden.
Dag 23: Salta & Buenos Aires
Vandaag hebben we een (optionele) ochtend wandeling in Salta, waar je onder leiding van een lokale gids alle mooie plekken gaat bekijken. Aan het eind van de middag vliegen we naar Buenos Aires, waar je na een vlucht van twee uur laat in de avond arriveert.
Dag 24: Naar Nederland
Deze ochtend is ter vrije besteding, al hebben reisleider Jules en Theo voldoende tips om deze ochtend op een leuke manier in te vullen. Rond 13:00 uur vertrekken we naar de luchthaven.
Dag 25: aankomst in Amsterdam
Aankomst in Nederland in de ochtend.