Dag 1: naar China
Je 15-daagse rondreis door China begint met een vlucht naar Beijing, de Chinese hoofdstad, waar je de volgende dag aankomt. Reisleider Theo is al in China om je te verwelkomen!
Dag 2: Beijing
Vanaf het vliegveld van Beijing heb je een transfer naar het hotel in de stad waar we twee nachten verblijven, al zijn de kamers helaas nog niet klaar om in te checken. Gelukkig lonkt een van China's meest fascinerende steden. Beijing is groots, met zijn ontelbare tempels en paleizen, parken en pleinen, bedrijvige markten en eetstalletjes. Naast eeuwenoude monumenten telt de stad torenhoge wolkenkrabbers, moderne Olympische stadions, westerse winkelcentra en trendy restaurants. Je zult het beamen: de tijd heeft hier zeker niet stilgestaan.
Als we toegangskaarten hebben kunnen bemachtigen, gaan we direct naar de Verboden Stad. Hier regeerden 25 keizers gedurende een periode van meer dan vijf eeuwen. Gewone stervelingen zijn er pas welkom sinds 1925. Eenmaal binnen mag je je verheugen op felgekleurde paviljoens, troonzalen en binnentuinen. Helaas heeft de Chinese regering onlangs besloten om het aantal dagelijkse bezoekers aan het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad behoorlijk te reduceren, waardoor het mogelijk is dat er geen entreekaartjes verkregen kunnen worden. Je krijgt dit pas ter plaatse te horen of enkele dagen voor vertrek. Dus of we deze twee publiekstrekkers kunnen bezoeken. kunnen we helaas nu niet beloven. Wel verzekeren wij je dat we je sowieso meenemen op een interessante daginvulling. Uiteraard hopen we dat het ons lukt om kaarten te verkrijgen in deze 'loterij', maar nogmaals: beloven kunnen we dat niet. Wie wil kan in de avond een bezoek brengen aan de Peking Opera of een acrobatenshow. Ook kan je met Theo mee naar zijn favoriete Peking Eend-restaurant, een gerecht van geroosterde eend, dat traditioneel met pannenkoekjes, groente en een smakelijke saus wordt gegeten.
Dag 3: Beijing
Uiteraard is een optionele excursie naar de Chinese Muur (zo’n tachtig kilometer buiten Beijing) één van de hoogtepunten van je rondreis door China. De Muur slingert zich zo ver het oog kan reiken over de heuvels. We combineren een bezoek aan de Chinese Muur met het Zomerpaleis. Dit is het buitenverblijf van de oude keizers met prachtige paviljoenen en tuinen. Aan het meer is het prima bijkomen van de grote drukte in Beijing.
Dag 4: Pingyao
De ochtend is ter vrije besteding in Beijing, al gaat de reisleider nog een mooie (optionele) hutong-tour maken, waarbij je vrij bent om aan te sluiten. In de loop van de middag reizen we per trein naar Pingyao. Twee nachten verblijven we in dit sfeervolle stadje. Bij het doorreizen naar deze bestemming wordt nogmaals duidelijk hoe immens groot China is. Per hogesnelheidstrein 'vliegen' we in een uur of vier naar de 'grote onbekende' van deze reis: Pingyao. Gedurende de 'Culturele Revolutie' is er veel Chinees erfgoed vernietigd, maar gelukkig is Pingyao hierbij gespaard gebleven.
Nog steeds is het deels autovrije centrum van Pingyao een venster naar China’s nostalgische verleden. Je waant je er in het oude China door de karakteristieke koopmanshuizen en de imposante stadsmuren met nog dienstdoende stadspoorten. Liefhebbers van Chinese cultfilms kennen vast ‘Raise the Red Lantern’; hij werd in Pingyao opgenomen! Het stadje was in de 19de eeuw hét financiële handelscentrum van China.
Dag 5: Pingyao
Vandaag heb je een vrije dag, al neemt de reisleider je graag mee op een mooie wandeling door het oude stadscentrum. Al slenterend door de steegjes ontdek je de winkeltjes, restaurants en theehuizen die in één van de prachtige monumentale panden gevestigd zijn. Er is veel te zien in ‘oud China’. Je kunt een kijkje nemen in één van de oude bankgebouwen of 'martial art' gebouwen bezoeken, waar men eeuwen geleden trainde voor de beveiliging van geldtransporten. Een aanrader is het prachtige Rishengchang, het oudste bankgebouw van China!
Dag 6: Xi'an
In de vroege ochtend nemen we de hogesnelheidstrein naar Xi’an, ooit de grootste stad op aarde. Na drie uur treinen arriveren we in Xi'an waar we twee nachten verblijven. Eerst dumpen we de koffers in de lobby van het hotel en duiken dan direct de stad in om meer dan 3000 jaar historie te ontdekken. Je bezoekt de Grote Moskee, de oudste (742) én een van de grootste moskeeën van China. Ook ga je de grotendeels intacte, bijna 14 kilometer lange stadsmuur rondom het oude stadshart op. Met een breedte van 18 meter en een hoogte van 12 meter één brok robuustheid. Lang vóór Beijing was Xi’an de hoofdstad van het Verenigd Keizerrijk én het eindpunt van de legendarische Zijderoute. De invloeden van volkeren en religies die met de karavanen vanuit Centraal-Azië meekwamen zijn nog goed zichtbaar.
Je kunt heerlijk ronddolen in de islamitische buurt, vol met winkels en kraampjes met snuisterijen. Levendig en gezellig! Een ander hoogtepunt van de stad is de veertien kilometer lange gerestaureerde stadsmuur, waar we een prachtige fietstocht overheen maken. Andere publiekstrekkers zijn de fraai verlichte Trommeltoren, het Shaanxi Historisch Museum, de kruiden- en medicijnmarkt en de Grote Gans-pagode.
Dag 7: Xi'an
De belangrijkste bezienswaardigheid in Xi’an is natuurlijk het Terracottaleger van keizer Qin Shihuang: duizenden soldaten van terracotta staan in rijen opgesteld om het graf van de eerste keizer van China te bewaken. Voor vele China-reizigers is een bezoek aan het mausoleum van de grootste tiran van China een van de hoogtepunten van deze fascinerende reis. In een dik uurtje rijden we met de bus naar deze legendarische plek, waar je eerst bij een 'fabriek' leert hoe deze soldaten gemaakt werden. Uiteraard kan je een of enkele exemplaren kopen om mee naar huis nemen. Er zijn zelfs metershoge replica's te koop, al dan niet met je eigen hoofd erop geboetseerd! De rest van de middag is ter vrije besteding.
Ga je vanavond mee met de avond tour? Deze is ter plekke bij te boeken. Tijdens deze wandeling kleden locale koppels zich in kleding van de Tang-Dynasty terwijl ze door de 2,1 kilometer lange straat slenteren. Deze avondwandeling over de Da Tang Buyecheng Buxingjie-boulevard is een fraai voorbeeld van het moderne China, waar niet gekeken wordt op het verbruik van een kilowatje meer of minder voor de straatverlichting.
Dag 8: Luoyang
In de ochtend reis je per hogesnelheidstrein in slechts twee uur naar Luoyang, één van China’s vier historische hoofdsteden. Ondanks dat Luoyang gedurende 13 dynastieën de hoofdstad was van verscheidene Chinese rijken, geniet deze stad niet veel bekendheid in het Westen. Van de grootsheid van weleer is dan ook niet veel meer terug te zien in het straatbeeld behalve in musea, zoals in het Luoyang Museum. Luoyang wordt ook wel de stad van de pioenroos genoemd en in de stad ligt dan ook het grootste pioenrozenpark van China.
Met de bus rijden we na aankomst met de trein naar de grotten van Longmen, een reeks van boeddhistische grot tempels die zijn uitgehouwen uit de rotsen langs de oevers van de imposante Yí-rivier. In totaal bestaat dit complex uit 1.350 grotten en 40 pagodes, die vol staan met beelden in allerlei soorten en maten, variërend van 1,5 cm tot het grootste Boeddhabeeld van 17 meter hoog. In totaal staan er maar liefst 100.000 standbeelden die zijn uitgehouwen uit de harde kalkstenen kliffen. Ze strekken zich over een afstand van 1 kilometer uit langs de oevers van de rivier, en behoren tot een van de mooiste voorbeelden van de Chinese Boeddhistische kunst. Sinds 2000 staat het op de lijst van UNESCO. In de late namiddag bezoeken we ook nog De Witte Paarden Tempel, elf km buiten de stad. Dit bijzondere complex werd gesticht in de eerste eeuw na Christus maar later verschillende keren herbouwd. Een nacht verblijven we in Luoyang.
Dag 9: Nachttrein
Omdat we pas vanavond met de (nacht)trein naar Nanjing reizen, maken we vandaag een (optionele) dagtocht naar het Shaolin Kongfu klooster. Wie wil kan overigens op eigen gelegenheid achterblijven en Luoyang beter verkennen. Shaolin wordt wel beschouwd als het centrum van de Chinese krijgskunst. Het klooster geniet wereldfaam en heeft een grote aantrekkingskracht op vele buitenlanders die hier lessen in martial arts komen volgen. Wanneer je hier maar enkele uurtjes bent kun je ook een voorstelling bijwonen waarbij Shaolinmonniken hun zelfverdedigingskunsten aan het publiek tonen.
Het Bos van Pagodes bij het klooster mag je eveneens niet overslaan. Het is eigenlijk een soort van kerkhof voor belangrijke boeddhistische monniken die van betekenis waren voor Shaolin. Aan het begin van de avond reizen we naar het treinstation voor de rit van 13 uur naar Nanjing. Reisleider Theo zal je ter plekke meer informatie geven over deze onvergetelijke ervaring. In de vroege ochtend arriveer je op het station van Nanjing.
Dag 10: Nanjing
Nanjing ligt tussen Shanghai en Beijing en de meeste reizigers zien alleen het treinstation als ze voorbij flitsen in de hypermoderne kogeltrein. En dat is volgens Grensloos Genieten best jammer, want deze vroegere Chinese hoofdstad is een goed voorbeeld van een typisch Chinese stad en er valt een heleboel te zien en te doen. We gaan direct naar het hotel waar je rustig kunt ontbijten en waar (indien de kamers al beschikbaar zijn) je je even op kunt frissen. Anders probeert de reisleider tenminste een kamer te regelen, waar we dan om de beurt even kunnen opfrissen. De ochtend ben je vrij om lekker bij te komen van de prachtige, maar tegelijkertijd heftige treinrit. In de namiddag brengen we een bezoek aan een van de bijzondere musea die deze stad telt, het Provinciaal Museum heeft daarbij onze voorkeur. Een nacht verblijf je in Nanjing.
Diep in de middag neemt de reisleider geïnteresseerden mee voor een wandeling langs en over de historische stadsmuren van Nanjing. Een van de meest indrukwekkende overblijfselen uit het Ming-rijk. Er kwamen maar liefst een miljoen arbeiders aan te pas om deze langste stadsmuur ter wereld te bouwen. De historische stadsmuren zijn vijf verdiepingen hoog en waren oorspronkelijk maar liefst 35 kilometer lang. Er zijn nog 13 oude toegangspoorten, waarvan de Zonghua Gate een van de mooisten is. Je reisleider bewandelt in een uur of twee het leukste traject, waarbij we onderweg kunnen gaan eten in een van de lokale restaurants.
Dag 11: Suzhou
In de namiddag reizen we in een kleine drie uur naar Suzhou, waar we twee nachten verblijven! In de ochtend verkennen we eerst nog het letterlijke hoogtepunt van Nanjing, door een bezoek te brengen aan de Purperen Berg. Deze massieve puist bestaat uit een verzameling van parken en historische bezienswaardigheden. Ook herbergt het een aantal mausoleums die elk het bezoeken waard zijn, wij kiezen voor het mausoleum van Dr. Sun Yat Sen, de grondlegger van de Republiek China. Je moet er wel een beklimming van 392 treden voor over hebben!
Vervolgens ga je naar de nabij gelegen Linggu tempel. Dit voormalige tempelcomplex werd in 1937 verwoest door de Japanners. Het is overigens een van de weinige plekken waar ook de illustere leider Chang Kaishek vereerd wordt. Ook de pagoda is een bezoek meer dan waard! Dan reizen we door naar Suzhou waar we de volgende twee nachten verblijven. Vanavond maken we in Suzhou -voor de liefhebbers- nog een ritje met de metro om zo nog een mooie wandeling langs de mooiste grachten en gezelligste hutongs van deze miljoenen stad te kunnen maken. Het straatleven in Suzhou is een van de meest levendige van heel China.
Dag 12: Suzhou
Het Venetië van China, zo wordt Suzhou vaak omschreven. En wie in Suzhou komt begrijpt meteen waarom. De kanalen en grachten, de bootjes en zelfs gondels doen denken aan de wereldberoemde stad in Italië. De naam Suzhou betekent ‘voldoende water’. Het belangrijkste kanaal is het Grand Canal. Als je dit kanaal ziet is het bijna niet voor te stellen dat dit vroeger met de hand is uitgegraven! Zelfs Marco Polo noemde de stad ooit één van de mooiste van China! Suzhou is een oude, charmante handelsstad grenzend aan de zee met witgekalkte huizen, grachten, pagodes en de wereldberoemde tuinen. Ook bezoeken we in Suzhou een zijdefabriek.
Toch zijn het vooral de wereldberoemde tuinen die bekend zijn. Ooit lagen hier honderden tuinen maar vandaag de dag zijn er nog maar enkele tientallen over. Sommige zijn al duizend jaar oud! De tuinen zijn versierd met rotsen, water en bomen en vele zeggen dat het de perfecte weerspiegelen is van de Chinese evenwicht en harmonie. De ommuurde Lingering-tuin is een van de best bijgehouden tuinen en is vrijwel altijd kleurrijk met groene bomen, waterlelies, prachtige planten en mooie vijvers. Vaak zijn ze ook verfraaid met Boeddhistische tempels en kleine bruggetjes die Suzhou zo herkenbaar maken. Wie liever op eigen gelegenheid op zoek gaat raden wij Humble Administrator tuin aan. De kleinste, maar eveneens een zeer mooie tuin is de Wang Shi Yuan tuin.
In de namiddag ben je vrij en kan je een (optionele) excursie maken naar het 25 km verderop gelegen Zhujiajiao, de best bewaarde waterstad van China. Met een historie van meer dan 1.700 jaar oud is dit sfeervolle stadje een heuse Must See, vooral vanwege de lieflijke kanalen en waterwegen, de pittoreske straatjes, fotogenieke bruggen en de ontelbare historische gebouwen. Een (optionele) boottocht maakt een bezoek aan Zhujiajiao af.
Dag 13: Shanghai
Met de trein (of bus) arriveren we na enkele uren in Shanghai, de grootste en meest cosmopolitische stad van China. De stad groeit nu al uit zijn voegen, maar desondanks heeft het gemeentebestuur de ongekende ambitie om in 30 jaar tijd het huidige aantal inwoners te verdubbelen van 25 naar 50 miljoen ingezeten! Maar dat Shanghai nu al een moderne metropool is, is op elke straathoek te zien.
In de ochtend bezoeken we de Jade-tempel, een van de fraaiste tempels van de stad. Fotografie is in grote gedeelten van deze tempel verboden, maar wij weten zeker dat je desondanks geweldig zult genieten van dit fraaie ommuurde complex. Een korte rit verderop ligt de Wu garden, een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. De indrukwekkende drakenkoppen en de vele hoeken en gaten van dit complex zijn het ontdekken meer dan waard. Ook de omliggende bazaar is heerlijk om zonder vooropgezet plan doorheen te dwalen.
Shanghai heeft daarnaast een van de meest imposante skylines van China. De zee van wolkenkrabbers blijft je betoveren, ook na 35 jaar nog! In de betoverende Pudong-wijk maken we in de avond een (optionele) excursie, waarbij je van dit onwerkelijke uitzicht gaat genieten van honderden meters hoogte vanuit de Jinmao-toren. Via een kleurrijke tunnel komen we vervolgens terecht aan de andere kant van de Huangpu-rivier, waar we vanaf de boulevard van de Bund de kleurrijke wolkenkrabbers vanuit een geheel andere invalshoek waarnemen.
Dag 14: Shanghai
Vandaag heb je wederom een vrije dag, de laatste van deze reis. Maar uiteraard mag je aansluiten bij de reisleider die een boottocht gaat maken over de befaamde Huangpu-rivier. Ook de term 'shop till you drop' krijgt in Shanghai een andere dimensie. De befaamde Nanjing Road slaan we uiteraard niet over, evenals de eveneens beruchte Copy Market. Hier kan je je suf kopen aan de ontelbare (namaak)producten van beroemde ontwerpers. Tevens kan je zelfs een pak of jurk op maat kunt laten maken. Veelal voor een habbekrats, mits je goed bent in afdingen.
Ook brengen we een bezoek aan de Franse wijk, de leukste van de buitenlandse wijken. Daarnaast herbergt de stad een aantal bijzondere musea en met de dagkaart van de metro kan je makkelijk kriskras door de stad reizen. Besef wel dat je bij de meeste musea in China tegenwoordig de aankomsttijd en de dag vooraf moet reserveren.
Dag 15: Naar Amsterdam
Vandaag reizen we vroeg in de ochtend in een dik uur naar de luchthaven van Shanghai, waar je door het tijdsverschil (meestal) op dezelfde dag nog arriveert in Nederland. Soms kom je echter pas op dag 16 aan in Nederland.