De Georgische keuken werd beïnvloed zowel door Europese culinaire tradities als tradities uit het Midden-Oosten en omliggende West-Aziatische landen. De Georgische keuken heeft een verscheidenheid aan gerechten met verschillende kruiden en specerijen. Elke historische provincie heeft ook zijn eigen specifieke culinaire tradities, zoals de Mingrelische, Kachetische en Imeretische keuken. Naast vleesgerechten is er ook een verscheidenheid aan vegetarische schotels.
De grote variëteit in de Georgische keuken is ontstaan via de handelsroutes waar nieuwe ideeën zowel door handelaren als door reizigers in het land meegebracht werden. Het belang van zowel eten als drinken in de Georgische cultuur wordt het best waargenomen tijdens de keipi, een traditioneel feestbanket, waar de tamada (toostmeester) een belangrijke en eervolle plaats inneemt.
Georgische restaurants waren overal te vinden in de Sovjet-Unie tijdens de twintigste eeuw, vooral door het feit dat Stalin, zelf een etnische Georgiër, dol was op het eten en drinken uit zijn geboorteland. In Rusland vindt men Georgische restaurants in elke grote stad en veel Russische restaurants hebben Georgische specialiteiten op hun menukaart. In de landen van de voormalige Sovjet-Unie zijn Georgische gerechten ook populair vanwege de immigratie van veel Georgiërs naar die landen.
1