Japan is een groot land, dus om een verhaal over de keuken te houden is onmogelijk. Sterker nog: Japanners reizen zelfs speciaal naar bepaalde gebieden of steen om daar dat ene gerecht te verorberen. Net zoals mensen in Nederland speciaal naar Den Bosch reizen om daar de Bossche Bollen van Jan de Groot te eten. In Japan heeft dus elke regio zijn eigen specifieke eten. Maar grofweg kan je zeggen dat de traditionele Japanse keuken (washoku) bestaat uit rijst met miso soep en nog wat bijgerechten zoals vis, gepekelde groenten (tsukemono) en groenten in een visbouillon (oden). Vis is overal verkrijgbaar, vaak gegrild, maar ook rauw en dan verwerkt in sashimi en sushi. Van oudsher is de Japanse cultuur (en dus ook de keuken) sterk beïnvloed door de Chinese keuken, denk daarbij aan gerechten als ramen (soep) en gyoza. Dankzij de westerse invloeden heeft Japan tegenwoordig ook gerechten op het menu staan als spaghetti, curry en hamburgers, waar de vis is vervangen door vlees. Persoonlijk houden wij meer van vleesgerechten als yakiniku en Tonkatsu (schnitzel).


1

 

"Waar de meeste Nederlanders bezig zijn om gewicht te verliezen, zo zijn de sumo-wortelaars in Japan bezig om snel gewicht erbij te krijgen. En daar is Chankonabe een perfect gerecht voor. Gewone Japanners zijn ook gek op deze nabemono, eenpand gerecht. Dit gerecht heeft geen recept dat je dient te volgen, maar de basis bestaat uit een Dashi (visbouillon) of een kippenbouillon, die gekruid wordt met sake of mirin (rijstazijn). Dan gooi je alle groenten die je in huis hebt in de pan, voeg daarbij wat gebakken visvallen en zoveel kip als je kan vinden. Ook restjes vlees mogen er overigens gewoon bij. Op zich is het een zeer gezonde soep, maar de sumo worstelaars eten het in in zulke grote porties dat het gerecht garant staat voor gewicht toename.  


2

"Ramen is een van onze favoriete gerechten uit de Japanse keuken. Het bestaat uit Chinese noedels geserveerd in een vlees- of visbouillon, veelal op smaak gebracht met sojasaus, miso of toppings zoals pallen varkensvlees (chashu), gedroogd zeewier (nori), menma (gefermenteerde bamboesheuten) en bosui (negi). Bijna elke regio in Japan heeft zijn eigen variant van ramen, waarvan wij de tonkotsu (het gerecht hierboven) en de miso-ramen het meest waarderen."


3

"Liefhebbers van een Japans ontbijt kunnen niet om de Tamagoyaki heen. Het is in feite niets anders dan verschillende lagen van gebakken ei. De pan waarin ze klaar gemaakt worden heeft zelfs een speciale naam, makiyakinabe. In sommige sterken van Japan voegen ze er suiker, soja, s Lake of mirin aan toe. In de berggebieden van Japan gaat er soms ook wel gepureerde garnalen of gemalen yam doorheen!"


4

"Gyozo is de Japanse variant van het Chinese gerecht jiaozi, in het Engels heeft het de prachtige naam potstickers. Afhankelijk van waar je bent, bestaan ze uit gemalen vlees of groenten, dat gevouwen wordt in een dun laagje deeg. De meest populaire varianten om ze klaar te maken zijn stomen, koken of bakken. De lekkerste saus erbij is een mix van zwarte azijn en sesamolie dressing."


5

"Aangezien de ontbijten niet inbegrepen zijn in deze reis, halen mensen het ontbijt vaak bij de kleine Japanse gemakswinkels/supermarkten/nachtwinkels, zoals 7-Eleven. De onigiri is een van onze favoriete snacks. Het heeft meestal een driehoekige vorm en is bedekt met zeewier (nori), om deze beter vast te pakken. Verschillende vullingen (vis, groenten of gezuurd fruit) zijn de meest populaire ingrediënten. Onze favorieten zijn de gezouten zalm (sake), tonijn (maguro), garnalen (ebi furie)."