Het Mongoolse dieet staat bij ons vaak bekend als elementair en voor de Westerse bevolking zijn de basis ingrediënten inderdaad vaak vrij beperkt. Dit is toe te schrijven aan de traditie van nomadische veehouders voor wie dieren de belangrijkste leveranciers voor bestanddelen waren voor zowel eten als drinken. Zij kenden nauwelijks landbouw. Hieruit voortkomend zijn producten ontstaan als: soep van schapenvlees, yoghurtkoekjes, gefermenteerde paardenmelk (airag), wodka gedestilleerd uit koeienmelk en deegballetjes van schapen- of geitenvlees. Ook yoghurt wordt veel gebruikt in maaltijden. Groenten komen nauwelijks voor. De belangrijkste dranken zijn thee en wodka, wat natuurlijk een erfenis is van de Russische bemoeienis met Mongolië. Een lokale specialiteit is Airag, een licht alcoholische, mousserende drank die vooral tijdens het festival Nadaam veel gedronken wordt.Als toerist kan je inmiddels ook maaltijden volgens de westerse smaak krijgen. Toeristen krijgen in hotels en gerkampen vaak een smaakvol 3-gangenmenu met verse salades geserveerd. In Ulaanbaatar vind je een divers aanbod aan restaurants van internationale keukens tot kwaliteitsrestaurants met traditionele lokale gerechten.
1