Dag 1: Naar IJsland - (hotel in Reykjavik)
Deze winterse ontdekkingstocht van IJsland vertrekt -belachelijk vroeg (06:45 uur)- vanaf Schiphol naar Keflavik, de belangrijkste luchthaven van het land. Door het tijdsverschil van twee uur is het nog steeds pas vroeg in de ochtend als we hier arriveren. Voordat je je bagage oppikt bij de band, heb je nog de laatste kans om taxfree wat alcoholische versnaperingen in te slaan, mocht je dat nog niet gedaan hebben op Schiphol. Nadat we onze bagage en huurauto hebben opgehaald rijden we in een klein uurtje naar de hoofdstad van dit fascinerende land.
De kamers zijn echter pas klaar om 15:00 uur, dus we droppen de bagage in het hotel en vangen de dag aan met een informatieve wandeling door het centrum van de meest noordelijk gelegen hoofdstad van de wereld. Al snel merk je, Reykjavik is uniek! Compact, knus en totaal niet te vergelijken met een andere hoofdstad.
Reykjavik is lekker modern met een gezellig centrum waar je heerlijk kan eten, goed kan uitgaan en nog beter kan shoppen. Het centrum is niet heel groot en daardoor kan je bijna overal naartoe wandelen. De beroemde en eigenzinnige Hallgrimskirkja kerk en de populaire winkelstraat Laugavegur mag je uiteraard niet missen. Ook de musea in de haven (Aurora en Whales of Island) zijn prachtige plekken om een paar uur door te brengen, al zijn deze musea ook eventueel nog tijdens de laatste dag van de reis te bezoeken.
De lunch is vandaag op eigen gelegenheid. Wie al eerder moe is, kan vanaf 15:00 uur eventueel enkele uren bijslapen in ons comfortabel gelegen hotel. 's Avonds neemt de reisleider geïnteresseerden mee naar het centrum van de stad waar vele uitstekende restaurantmogelijkheden zijn. Ook het nachtleven is er een om in te lijsten, maar besef wel dat dit een van de duurste landen ter wereld is op het gebied van eten en drinken.
Dag 2: Naar (de omgeving van) Selfoss & Gouden Cirkel (120 km)
Vandaag staat de drukste dag van deze reis op het programma. We verlaten vroeg in de ochtend Reykjavik en bezoeken de gehele dag de zogenaamde ‘Golden Circle’. Simpel gezegd is dit een rondje bezienswaardigheden, allemaal gelegen op korte rijafstand van elkaar en binnen bereik van een 'dagje Reykjavik'. De Gouden Cirkel duurt per auto -zonder te stoppen- zo’n 4 uur. De hoogtepunten zijn in één volle dag te zien en daarom is de ‘Golden Circle’ ideaal voor mensen die slechts een paar dagen in IJsland verblijven of Reykjavik als stop-over naar Amerika gebruiken.
Vandaag staat dus vooral de ‘bizarre natuur’ van dit eiland centraal. IJsland is namelijk overdonderend en vaak buitenaards zo mooi. Al snel worden we verwend met mooie vergezichten, een maanlandschap vol vulkanisch gesteente en bergtoppen. ’s Zomers komen hier ongekende mensenmassa's (voor IJslandse begrippen althans) bijeen.
Als eerste uitje staat Thingvellir National Park op de planning. Op deze prachtige plek vind je een breuklijn van twee tektonische platen (Euraziatische en het Amerikaanse continent) die elk jaar twee centimeter verder uit elkaar bewegen. Deze vlakte mag er dan erg idyllisch uitzien, de Lögberg ('Rots van de wetten', waar één keer per jaar de Viking-wetten aan het volk werden kenbaar gemaakt) en Drekkingarhylur (waar vrouwen werden verdronken die overspel pleegden, ongehuwd een kind hadden gekregen of van hekserij werden verdacht) herinneren ons aan andere, veel ruigere tijden. Ook staat hier de eerste staatskerk van IJsland uit 1016, al stamt het huidige exemplaar uit 1859.
In dit NP, een van de drie die IJsland telt, vind je op 101 meter hoogte tevens een gigantische scheur in de grond, omringd door metershoge rotsen aan beide kanten, een bizar gezicht. Het inpandige 'meer' is ondergelopen met gletsjerwater, waardoor je in de Silfra-kloof prachtig (maar helaas ook erg prijzig) kan snorkelen in het extreem heldere kristalwater van het grootste meer van IJsland. Ook duikers komen hier aan hun trekken met zicht van meer dan 100 meter! Verwacht overigens geen fraaie koraalrotsen of een rijke vispopulatie, daarvoor zijn er betere bestemmingen op de wereld dan IJsland. In dit spectaculaire landschap van watervallen, kloven en vulkanisch gesteente kan je overigens úren wandelen zonder een andere levende ziel tegen te komen.
De tweede stop vandaag is Geysir, een woord dat ook in onze vaderlandse taal is doorgedrongen. De naamgever van dit woord is een geothermisch gebied waar de geisers herhaaldelijk gigantische waterstromen de lucht inspuiten. Dit bijzondere natuurverschijnsel is een ‘Must See’ tijdens deze reis. In de gehele wereld zijn er overigens maar zes van deze actieve geisergebieden. Great Geysir was ooit de hoogste geiser maar is tegenwoordig helaas niet meer actief. Gelukkig heeft broertje Strokkur het stokje overgenomen en is dit de geiser die elke dag honderden toeristen vermaakt met een spectaculaire uitbarsting.
Strokkur barst gemiddeld om de vier tot acht minuten uit, dus je hoeft niet veel geduld te hebben om beloond te worden op een groots natuurspektakel! Maar niet alleen Strokkur is de moeite waard. Wandel vooral even door het gebied vol warmwaterbronnen en laat je verbazen door geiserdampen, borrelende plassen water en een bizar maanlandschap. Bij de parkeerplaats is een gigantische overdekt gebouw neergezet om de toestroom van toeristen op te vangen. Hier kan je tevens de meest uiteenlopende souvenirs kopen en (op eigen kosten) de lunch nuttigen.
Iets verderop ligt Gullfoss, een gigantische brede waterval die gelegen is in de Hvítá-rivier, die op zijn beurt weer zijn oorsprong heeft in het 40 km verderop gelegen gletsjermeer Hvítávatn. De waterval zelf bestaat uit verschillende trappen, die het water door een 32 meter diepe kloof leiden. Wanneer de zon schijnt zorgt het water voor diverse regenbogen. Picture perfect! In de winter zijn delen van de waterval bevroren. Dit zorgt ervoor dat het landschap er sprookjesachtig uit ziet.
Het is mogelijk om via een smal wandelpad helemaal tot aan het begin van Gullfoss te komen waar het geluid van het kolkende water overdonderend is. Helaas is dit pad bij slechte weersomstandigheden gesloten.Kom overigens niet te dicht bij de rand, in het verleden zijn er namelijk helaas onfortuinlijke toeristen geweest die hun selfie moesten bekopen met een eenmalige reis naar het hiernamaals...
En wie zich afvraagt wat die dikke witte rookpluimen zijn die je telkens aan de horizon ziet, dat zijn de 'schoorstenen' van de powerplant Hellished. Deze grootste energiebron van het eiland heeft een (betaalde) tentoonstelling met uitleg over aardbevingen en uitbarstingen en uitzichten over de turbines en de pijpleidingen. In (de buurt van) Selfoss brengen we onze tweede en derde nacht op IJsland door.
Vanaf vanavond heb je goede kansen om het majestueuze noorderlicht te mogen aanschouwen dat jaarlijks een dikke zes maanden lang te zien is tot grofweg eind maart. Besef wel dat het een natuurlijk verschijnsel is en niemand kan je uiteraard de garantie geven dat je het ook echt zult zien. Zelfs de ervaren reisleiding van Grensloos Genieten niet...
Dag 3: Vrije dag
Vandaag is onze eerste en enige vrije dag tijdens deze reis. De reisleider zal ter plekke de mogelijkheden bespreken die er mogelijk zijn, uiteraard wederom afhankelijk van de lokale weersomstandigheden.
Vandaag kan je bijvoorbeeld deelnemen aan een of enkele aanbevelenswaardige (helaas ook erg prijzige) excursies. Wat denk je bijvoorbeeld van een bezoek aan de ijstunnel op de gletsjer Langjökull? Naast de rit per 8-WD monstertruck op de gletsjer en het bezoek aan de ijstunnel zorgt, kan je ook de heetwaterbronnen van Deildartunguhver en de lavawaterval Hraunfossar bewonderen. In dit gebied, waar de centrale hooglanden beginnen, kan je ook een rit maken op sneeuwscooters. De sneeuwscooter-tour wordt zeer bescheiden aangekondigd in folders als een ‘once-in-a-lifetime-avontuur’. “Rijd over de eeuwig bevroren sneeuw- en ijsvelden van een van de grootste gletsjers ter wereld op een begeleide sneeuwscootertocht en verken een van de laatste echte wildernisgebieden in Europa en de wereld.”
Afhankelijk van de weersomstandigheden kan je ook een paardrijdtocht boeken die voert door weilanden, lavavelden en een kleine rivier. Onderweg kan je genieten van het pittoreske landschap van vulkanische bergen en akkers, boerderijen en het geeft een idee van hoe de IJslandse landbouw zich in de laatste decennia heeft ontwikkeld.
Daarnaast organiseert de reisleider -voor de achterblijvers- een leuke dagtocht in de nabije omgeving van ons overnachtingsadres. Een bezoek aan thermaalbad Laugarvatn Fontana is een van de opties, al zijn we daarbij uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden op de toegangswegen. Al genieten wij zelf ook graag in het geothermische warme water van de ‘Secret Lagoon’. Van deze verborgen traktatie genieten al sinds 1891 generaties IJslanders van. Er is een pad aangelegd zodat je de borrelende hete bronnen van dichterbij kunt bekijken en een kleine Geysir barst zelfs om de vijf minuten los voor de gasten die baden in de hete bron. Ook Gaukshöfði is een prachtig plekje om te bezoeken en Hjálparfoss is een afgelegen waterval die minder bekend is onder de toeristen. De stilte en de adembenemende ligging maken deze waterval erg bijzonder.
Dag 4: Naar (de omgeving van) Vik (110 km)
Vanavond en morgenavond overnachten we een stuk zuidelijker, waarschijnlijk ergens in de buurt van Vik. Dit is het meest zuidelijk gelegen dorp van IJsland en een van de meest bekende wolcentra van het land. Ondanks dat dit fraai gelegen gehucht maar driehonderd inwoners telt, is dit een prima plek om de spectaculaire omgeving te verkennen. Deze plaats is omringd door kliffen en basaltformaties.
Jeugdige fans/groupies van de Canadese popzanger Justin Bieber gebruiken deze plek (vooral ’s zomers) als uitvalsbasis voor een bezoek aan het DC-3 vliegtuigwrak dat hier in 1972 een geslaagde noodlanding op het strand diende te maken en door jeugdidool Bieber wereldwijd bekend werd gemaakt vanwege zijn danspasjes op het dak.
Liefhebbers van het welbekende tv-programma ‘Wie is de Mol’ zullen deze plek ook niet willen missen, aangezien hier de start werd gegeven van dit veel bekeken programma. Wie geen uur wil wandelen naar deze (normaliter) drukke locatie, adviseren wij om een kortere wandeling te maken naar het Dyrhólaey viewpoint. Eenmaal bovenop kijk je aan de ene kant uit over kilometers lang zwart strand en aan de andere kant vind je een bijzondere rotsformatie. Met een beetje geluk kan je hier ook de papegaaiduikers, oftewel puffins spotten. Let op: ook hier is het wederom mogelijk dat we door winterse weersomstandigheden het programma niet of gedeeltelijk maar kunnen uitvoeren.
Ook heb je vandaag regelmatig mooie uitzichten over de Hekla, met 1491 meter hoogte de meest actieve vulkaan van dit eiland. In de Middeleeuwen dacht men overigens dat de Hekla de ingang tot de hel was... Het paradijs is vandaag makkelijker te bereiken, want voordat je in Vik arriveert, heb je al een handvol prachtige watervallen bezocht. Met prachtige, tongbrekende namen als Seljalandsfoss, Gljúfrabúi, Skógafoss en Kvernufoss komen liefhebbers van dit natuurfenomeen volledig aan hun trekken.
Bij de welbekende watervallen van Seljalandsfos en Skogafoss staan de parkeerterreinen in de zomer helaas tegenwoordig vol met tientallen auto's van nieuwsgierige toeristen. Gelukkig weet nog niet iedereen de weg naar wat minder toeristische plekken en waar de grote touringcar organisaties (nog) niet komen. Een van deze 'Grensloos Genieten Geheimen' is de op een (verre) steenworp afstand gelegen waterval van Kvernufoss, voor ons een van de mooiste van zuidelijk IJsland.
Het meest bijzondere van deze qua oppervlakte kleinere waterval is dat je achter de waterval door kan lopen, waardoor je de meest fantastische foto's kunt nemen. Wie zich niet al te veel wil inspannen kan hier volop genieten van de watervallen van afstand, ook zijn er gedurende deze dag verschillende (veelal pittige) korte wandelingen mogelijk.
In dit vulkanische gebied zijn tevens verschillende (optionele) informatiecentra/musea te bezoeken, waar je een kaartje koopt en dan gedetailleerde uitleg krijgt over het ontstaan van vulkanen en het effect van hun uitbarstingen. Onze favoriet is het LAVA Centre, een informatief museum met een prachtige film over de vele uitbarstingen die dit al vele malen geteisterd hebben met hun destructieve krachten. Dit is ook een van de betere plekken vandaag om (warm) te lunchen.
Ook het Skogar transport museum staat vandaag (optioneel) op het programma, waar je een prachtig inkijkje krijgt in het harde leven van de IJslandse bevolking door de eeuwen heen. Wat het best geëtaleerd wordt door de plaatselijke gids die we al decennia lang nog nooit een glimlach hebben zien vertonen... Buiten staan enkele originele gebouwen die te bezoeken zijn, waaronder een (verlaten) school, kerk en karakteristieke turfhuizen.
Dag 5: Vik en omgeving
De tweede dag bezoeken we de attracties waar we gisteren niet aan toegekomen zijn, of we vangen direct aan met onze eerste stop van vandaag: Hálsanefshellir, een enorme basaltformatie met meerdere grotten die zijn ontstaan door erosie tijdens vloed. Het is slim om deze plek te bezoeken tijdens eb zodat je er omheen kan lopen en gelijk een mooie strandwandeling kan maken. Dit was een van de vele mooie filmlocaties uit de tv-serie Game of Thrones. Iets naar het oosten maken we een korte (strand)wandeling bij Reynisdrangur.
Beide locaties zijn een van de betere plekken in IJsland om puffins te spotten. Dit van origine uiterst vriendelijke dier is tevens een van de lekkerste gerechten van het land. Veel (toeristen)restaurants serveren gerookte of gekookte puffins. In de verte heb je vandaag prachtige uitzichten over de 1651 meter hoge vulkaan, met de meest onuitspreekbare naam van het land: Eyjafjallajökull (spreek uit als eh-ya-fail-i-jokul). Dit was de vulkaan die in 2010 verantwoordelijk was voor het dagen lang platleggen van het wereldwijd internationale luchtverkeer.
Wanneer ringroad 1 redelijk schoon is van sneeuw en/of ijs, rijden we een stukje oostwaarts vanuit Vik. Bij Eldhraun maken we een korte stop waar je een wandeling kan maken over een hobbelig lavaveld. ’s Zomers is hier de bodem begroeid met de meest felgroene mossen die je ooit van je leven gezien hebt, leuk souvenir trouwens voor je kerststal. Deze zogenaamde moskussens zijn het gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Laki, die hier voor het laatst in 1783 zijn gloeiend hete magma heeft gedeponeerd.
De kustlijn die we vandaag de hele dag aan onze rechterzijde hebben, is Europa’s grootste scheepsbegraafplaats. Honderden schepen (en hun bemanningen) zijn hier vroegtijd gesneuveld. Sommige van de buurtkerkjes hebben daardoor aangespoelde spullen van bijvoorbeeld de VOC in hun gebouw staan. Van de vele bijzondere plekken die we vandaag bezoeken is Fjaðrárgljúfur wellicht de meest bijzondere. Deze twee miljoen jaar oude canyon is extreem fotogeniek, vooral vanwege het feit dat ie meer dan 100 meter diep is en zich prachtig door het haast levenloze landschap slingert. Vanuit de verschillende uitkijkpunten heb je het gevoel dat je over de oppervlakte van de maan kijkt.
Ook in de omgeving van Vik kan je weer verschillende optionele excursies boeken. Een van de tochten die je kunt boeken is een trip naar de gletsjer Mýrdalsjökull, waar je op de gletsjertong Solheimajökull een spectaculaire gletsjerwandeling kunt maken. De wandeling van 3 tot 3,5 uur over het ijs maak je onder leiding van een ervaren gids. Deze excursie is voor iedereen geschikt. Quad rijden is een unieke en superleuke manier om de grimmige, zwarte stranden van de zuidkust van IJsland te doorkruisen. Dit avontuur op wielen zet je hart sneller in snelheid terwijl je over het zand raast en kleine rivieren en rivieren doorkruist die uit de actieve subglaciale vulkaan Katla komen. Je komt dan aan bij de verlaten romp van een DC3 militair vliegtuigwrak dat in 1973 op het strand neerstortte. Terwijl anderen een lange afstand te voet moeten lopen om het wrak te bereiken, hebben we de luxe om daar op onze quads te rijden.
Je ontdekt al snel dat op IJsland alles mogelijk is - voor je het weet sta je op een enorme ijskap, klaar om af te dalen in de gletsjer en zijn ijzige onderwereld te verkennen. Om bij de ijsgrot te komen rijden we in een enorme speciaal aangepaste vrachtwagen. De ijstunnel en grot zijn door de mens gemaakt en liggen hoog in een afgelegen gebied van de gletsjer in het hart van IJsland. Jouw gids zal je uitleggen hoe de opwarming van de aarde nu een impact heeft op de glaciale omgeving. Je gids neemt je mee op een geweldige reis, diep in de gletsjer, waar je het prachtige blauw getinte ijs kunt zien. De gletsjer is constant in beweging en hier kunnen we letterlijk die beweging uit de eerste hand zien.
Dag 6: Naar Amsterdam
Aangezien je vlucht pas in de avond vertrekt, hebben we vandaag in de ochtend nog tijd om Reykjavik te bezoeken. De gekleurde huisjes geven de stad een knusse en aangename sfeer van een dorpje. De stad is gelegen aan het water en heeft een spectaculair uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. Wie wil kan nog een van de vele interessante musea bezoeken, waaronder de interactieve musea ‘Whales of Iceland’ en ‘Aurora Reykjavik’, waar je alles leert over walvissen en het noorderlicht. Wie graag levende walvissen wil zien, Reykjavik is een van de drie plaatsen in het land waar je een walvissafari kan boeken. Deze optionele excursie is -evenals alle andere optionele uitjes- ter plaatse te boeken bij de reisleider.
Of ga in de Hallgrimskirkja kerk (tegen betaling) met de lift naar boven voor een weids uitzicht. Of trakteer jezelf op een kop dampende warme chocolademelk in een van de vele hippe cafés. Om deze zesdaagse reis ontspannen af te sluiten kan je je daarna nog een aantal uren lekker relaxen in de Blue Lagoon, dé spa van IJsland. Dit is letterlijk en figuurlijk één van de hotspots van IJsland: een thermaalbad gelegen in een prachtige omgeving. Pure ontspanning! Vergeet je badspullen dus niet te diep in je koffer (of handbagage) op te bergen! Let op, deze excursie is optioneel. De gemiddelde baddertijd is ongeveer 1,5 tot 2 uur voordat we ons op tijd naar het nabij gelegen vliegveld begeven en met pijn in het hart afscheid nemen van deze bijzondere 'stedentrip'.