Voor ons eerste bezoek aan Rusland, inmiddels alweer bijna 30 jaar geleden, konden wij ons niet echt voorstellen wat nu echt authentiek Russisch eten was. Deze verkeerde vooroordelen over de Russische keuken werden snel gelogenstraft. De Russische keuken is namelijk erg verfijnd en enorm gevarieerd, maar vooral heel erg lekker. Door het Russische Sovjetverleden zie je in Rusland ook veel invloeden van landen die vroeger tot de Sovjetrepubliek hoorden. Voornamelijk de Kaukasische keuken met typische gerechten zoals bijvoorbeeld Khachapuri (brood gevuld met kaas) zie je regelmatig op menukaarten terugkomen. Indien je een reis maakt met de Transsiberië Express, zal je sowieso de mogelijkheid krijgen om al deze authentieke gerechten te proeven.
1
"Pelmeni zijn Russische dumplings. Dit Russische gerecht bestaat uit met vlees gevulde deegbolletjes die in water of bouillon zijn gekookt. Het wordt voornamelijk als hoofdgerecht gegeten of in de soep. Voor de vulling gebruikt men varkensvlees, lamsvlees, rundvlees of een combinatie van verschillende soorten vlees. Tegenwoordig vind je ook pelmeni van verschillende vissoorten. Russen maken de Pelmini vaak in grote hoeveelheden en vriezen deze dan in, zodat ze voor een lange tijd ermee vooruit kunnen. Dit gerecht en deze traditie is ontstaan in Siberië, waar het vaak veel te koud was om dagelijks dumplings te bereiden. Momenteel zijn Pelmeni een vaste waarde in de Russische keuken."
2
"Pirozhki zijn Russische en Oekraïense gebakken of gefrituurde, met gist gerezen, bootvormige broodjes met een verscheidenheid aan vullingen. Pirozhki is een populair straatvoedsel en comfortvoedsel in Rusland en een stereotiep onderdeel van de Russische cultuur."
3
"Als ontbijt krijg je in Rusland steevast havermoutpap voorgeschoteld. Alle Russen zijn hier verzot op en ze hebben dan ook verschillende varianten met verschillende soorten granen. De algemene Russische benaming voor deze granenpap is Kasha. Indien je geluk hebt, krijg je als ontbijt ook bliny. Dit kan een variant zijn van de gewone bliny of een ander soort pannenkoek. Deze andere pannenkoek heet Sirniki en is gemaakt van kwark. Hierdoor krijgt deze pannenkoek een soort kaastaart smaakje. Erg lekker in combinatie met zure room en wat rode besjes."
4
"Een van de lekkerste soepen in Rusland is de borsjtsj, ook kom je soms namen tegen als borsjt, borscht of borsh. Het is een soep van rode bieten die veel gegeten wordt in Slavische landen, met name in Oekraïne, Polen, Rusland en Wit-Rusland. Borsjtsj behoort tot de groentesoepen. Borsjtsj wordt gemaakt van rode biet, ui, runder- of varkensbouillon met vlees en smetana."
5
"Wanneer je in de Nederlandse supermarkt rondloopt, zie je in het koelvak vaak “Russische salade“. De naam is niet zomaar gekozen, want deze salade met mayonaise wordt in Rusland ook echt heel vaak gegeten. Niemand kent het originele recept van Russische salade en er zijn dan ook heel veel verschillende varianten te vinden. Meestal bestaat een Russische salade uit mayonaise, aardappelen, wortels, erwtjes, gekookte eieren, augurk en eventueel ham of vis erbij. Terwijl Russische salade voor ons vaak iets eenvoudigs lijkt, is het oorspronkelijk een gerecht voor de rijken. Lucien Olivier, die het gerecht introduceerde in 1860, prepareerde het steevast met kreeft, kaviaar, hert of fazant. In meer luxueuze restaurants kun je deze duurdere varianten nog steeds terugvinden in Rusland. Het gerecht wordt soms ook “Olivier salade” genoemd, naar de uitvinder van het gerecht."