Dag 1: Naar Kopenhagen (Denemarken) - 730 km
Klokslag 08:30 uur mag je jezelf melden op het treinstation van Houten, even ten oosten van Utrecht CS. Zorg overigens dat je stipt op tijd aanwezig bent, want vandaag staat de langste rit van onze rondreis op het programma, dus later vertrekken is geen optie. Vandaag is het vooral heel veel kilometers maken naar Kopenhagen, de Deense hoofdstad waar we twee nachten verblijven.
Als alles meezit nemen we aan het eind van de middag/begin van de avond de veerboot van Puttgarden (Duitsland) naar Rodby (Denemarken). Drie kwartier lang mag je even uitwaaien op deze veerboot en even nadenken over de rit van ruim 550 kilometer die we dan al hebben gereden naar de Duitse havenstad. Eenmaal op Deense bodem genieten we van de laatste rit van bijna twee uur naar Kopenhagen, waar we voor het slapen gaan nog een welverdiende borrel kunnen drinken op het vervolmaken van deze eerste lange rijdag.
Dag 2: Kopenhagen (Denemarken)
Vandaag blijft de bus bij het hotel staan, met de fiets (optionele excursie) begeven we ons naar het hart van de sfeervolle Deense hoofdstad. Tot halverwege de middag verkennen we per tweewieler het centrum van Kopenhagen, een stad van anderhalf miljoen inwoners. Tijdens deze relaxte fietstocht bekijk je alle welbekende hoogtepunten, zoals de fotogenieke zeemeermin, de kleurrijke Nyhaven en het Amalienborg paleis, waar al sinds 1794 het Deense koningshuis zetelt. De 17de eeuwse citadel, de universiteit en het uitzicht vanaf de Ronde Toren zijn eveneens verplichte onderdelen van deze ontspannende wandeling. Ook hippiewijk Christiania, een van de kleurrijkste buurten van de stad, slaan we uiteraard niet over.
Tijdens deze enerverende excursie bezoeken we verder slot Charlottenburg, een 17de eeuwse barokke paleis dat onze voorvaderen hier neergezet hebben. Wie niet mee gaat fietsen, raden we aan om een bezoek te brengen aan de Royal Academy of Arts, al genieten wij persoonlijk ook altijd van het Nationaal Museum en/of het immer indrukwekkende Vrijheidsmuseum. In de avond kan je op eigen gelegenheid het centraal gelegen amusementspark Tivoli gaan verkennen, een van de beste plekken om te genieten van het levendige Kopenhagen.
Dag 3: Naar Lund (Zweden) - 80 km
In de ochtend verlaten we de Deense hoofdstad en steken de Oostzee over via de 16 kilometer lange Sontbrug. Deze stalen kolos weegt maar liefst 82 miljoen kilogram en verheft zich 57 meter boven de waterspiegel. Eenmaal in Zweden, een van de minst bezochte landen van Europa, rijden we door deze streek (Skane) die net zo Deens is als het veel kleinere buurland. Dat merk je vooral aan de architectuur en de taal. Het verrassende Lund is onze eerste kennismaking met Zweden. De kamers zijn helaas nog niet klaar om in te checken, maar we laten de bagage alvast achter in het hotel.
Je reisleider kent de leukste plekken om te lunchen in de tweede oudste stad van Zweden. Na deze heerlijke onderbreking neemt Theo je mee op een twee uur durende wandeltocht door deze sfeervolle stad van circa 120.000 inwoners. De botanische tuin herbergt 7.000 unieke plantensoorten en is in deze tijd van het jaar altijd een feestje om door heen te lopen. Ook de pittoreske straatjes eromheen leveren prachtige fotogenieke plaatjes op van de oude huizen en de vele bloemenpracht in hun 'voortuinen'. De kathedraal van Lund is de grote publiekstrekker van deze 'geestelijke' stad, die maar liefst 27 kerken en kloosters telt. Behalve de derde grootste astronomische klok ter wereld mag je ook het mysterieuze labyrint niet overslaan. In de namiddag ben je vrij, wij adviseren je om -hartje centrum- een bezoek aan Kulturen te brengen, naar onze bescheiden mening het fraaiste openlucht museum van Zweden. Omdat Lund ook vele studenten herbergt, zal je niet lang dienen te zoeken naar een leuke kroeg met dito terras om deze dag af te sluiten.
Dag 4: Bohuslän-archipel (Zweden) - 280 km
In de ochtend rijden we twee uur noordelijk naar Varberg dat al sinds 1811 de grootste kuuroord nederzetting van Zweden herbergt. Nog geen tweehonderd jaar geleden werd dit beschreven als 'de lelijkste plek van Zweden', anno 2022 is het gelukkig prima toeven in deze opgeknapte badplaats. Het duizend jaar oude kasteel met zijn kneuterige museum vereren we met een bezoek.
Een uurtje rijden noordelijker ligt Göteborg, dat tal van musea en attracties biedt. Je reisleider weet een prima plek om te lunchen, bij mooi weer kunnen we ook genieten van een picknick lunch. In de namiddag bekijken we het opmerkelijke Kunstmuseum dat Scandinavische collecties uit de 15e eeuw herbergt. Ook het nabij gelegen Maritiem Museum - de grootste ter wereld in zijn soort- is een aanrader. Zelf worden we altijd blij van de Botanische Tuin van Göteborg, een andere Must-See - hier vind je meer dan 16.000 soorten planten. Het handjevol kerken in het centrum zijn - in tegenstelling tot de Italiaanse imitaties van Stockholm - een bezichtiging eveneens waard. In de late namiddag verlaten we de stad en overnachten we (meestal) op een landelijk gelegen locatie.
Dag 5: Naar Oslo (Noorwegen) - 175 km
Er zijn heel wat redenen om van Zweden te houden, maar aan de uitgestrekte Bohuslän-archipel is het wel erg makkelijk je hart te verliezen. De zandstranden van deze regio behoren tot de bekoorlijkste van Scandinavië en door de Warme Golfstroom is het hier 's zomers behaaglijk toeven. Deze regio strekt zich uit van Göteborg tot de Noorse grens en heeft een gevarieerd landschap: van dennenbossen die fjord-achtige meren omlijsten tot charmante kustplaatsjes. Als hoofdact een archipel van circa 8.000 eilanden en scheren, van graniet dat in de opkomende en ondergaande zon oranje-roze kleurt. De vissersdorpjes langs de kust zijn stuk voor stuk blikvangers met hun typische Zweedse huisjes, gemoedelijke sfeer en gezellige straatjes. Eet er een vers visje of ga voor een fika, een Zweedse koffiepauze.
De omgeving van het dorpje Pilane is een van de beste plekken in het land om archeologische opgravingen te bekijken, maar sinds 2007 staat het vooral bekend als 'een van de mooiste openlucht beeldenparken ter wereld' (quote Lonely Planet). Een stevige wandeling leidt ons langs beide bezienswaardigheden en een keur aan openbare kunstwerken in een prachtig stukje Zweden. In Fjällbacka treffen we een buste aan van de welbekende actrice Ingrid Bergman. De Zweedse 'koningin van de misdaad', auteur Camilla Lackberg, is er eveneens opgegroeid. In het echte leven is Fjällbacka een stuk veiliger en relaxter dan in de fictie-boeken van Läckberg. Het pittoresk stadje bevindt zich rond de kliffen aan de voet van de Vetteberget, een 74 meter hoge granieten monoliet. Liefhebbers van culinaire traktaties mogen zich verheugen op 'het zwarte goud' (kreeft) - dat hier veelvuldig leeft in de wateren aan de westkust en wordt beschouwd als een van de beste ter wereld. Een mooie route brengt ons drie uur later in de hoofdstad van Noorwegen, in Oslo verblijven we twee nachten.
Dag 6: Oslo (Noorwegen)
Sinds het jaar 1050 is Oslo de oudste hoofdstad van Scandinavië. Het centrum van deze stad van een half miljoen inwoners herbergt een fascinerende mix van oude en nieuwe architectuur. Omdat het centrum vrij klein is, is alles te belopen. Rondom de levensader van de stad, Karl Johans gate, zijn alle belangrijke musea en andere trekpleisters gehuisvest. In de ochtend neemt de reisleider je mee op een wandeling langs de meest bekende bezienswaardigheden en zijn persoonlijke favoriete stekjes. Na de lunch ben je vrij om Oslo op eigen gelegenheid te verkennen. Tevens maken we hier voor het eerst (en gelukkig niet voor het laatst!) kennis met de Noorse fjorden, Oslo ligt namelijk aan de ingang van de Oslofjord.
Onze tips? De meest belangrijke attracties zijn het Bygdoy-schiereiland met zijn folklore museum en de historische Viking schepen. Ook het Akershus fort met zijn eeuwenoude kasteel en weidse uitzichten over de haven zijn een aanrader. Het aan de rand van de stad gelegen uitgestrekte Frogner stadspark, met meer dan 200 (!) fascinerende bronzen en granieten kunstwerken van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland, is eveneens een publiekstrekker. En uiteraard kan je Oslo niet verlaten voordat je een bezoek hebt gebracht aan het fonkelnieuwe, maar toch nu al legendarische Munch museum, dat eind 2021 haar deuren opende. Al geef je niets om de kunstwerken van deze iconische Noorse kunstschilder, het gebouw zelf en het uitzicht vanaf de dertiende verdieping is alleen al een bezoek waard aan dit boeiende moderne gebouw.
Dag 7: Naar Midden-Noorwegen (Noorwegen) - 350 km
Vandaag mag je je verheugen op een van de minst saaie autoritten van deze reis door het overweldigende natuurschoon van dit 2.000 km lange land. En doordat er maar iets meer dan 5 miljoen inwoners zijn, herbergt Noorwegen volop lege plekken.
Vandaag rijden we langs bergmeren, valleien en de kolkende en kronkelende rivieren, terwijl links en rechts van ons machtige granieten toppen om aandacht vragen. Maar doordat we een flinke afstand moeten overbruggen, is het voornamelijk genieten van prachtige panorama's. We overnachten vandaag op een eenvoudige, maar prachtige locatie.
Dag 8: Naar Bergen - 200 km
Vandaag overbruggen we -al rijdend door een prachtig landschap- de 200 km naar Bergen. Iets buiten de stad ligt het mooiste openluchtmuseum van het land: Gamle Bergen, waar 50 oude huizen uit het hele land verzameld en opnieuw zijn opgebouwd. Als de groep liever muzikale cultuur wil proeven, ook dat kan in Bergen. Klassieke muziekliefhebbers willen wellicht een bezoek brengen aan villa Troldhauge (8 km ten zuiden van de stad), waar de grootste zoon van de stad, componist Edvard Grieg, zijn eigen museum heeft. Wie het liever in hogere sferen zoekt, twee kabelbanen verbinden je vanaf het centrum van Bergen met de toppen van omliggende bergen als Mt. Floyen (320 m) en Mt. Ulriken (642 m). Vanaf hier zijn prachtige wandelingen te maken, desnoods helemaal terug naar de benedenstad. Bezoek een van de twee avonden het fotogenieke uitzichtpunt met 'een van de mooiste uitzichten van de wereld op een stad' (quote Lonely Planet). Besef overigens wel dat het in Bergen gemiddeld 275 dagen per jaar regent, wat het de oneervolle titel als 'Paraplu-hoofdstad van de Wereld' heeft opgeleverd...
Dag 9: Bergen (Noorwegen)
Vandaag heb je een volledig vrije dag in de tweede grootste stad van het land: Bergen. De bijna 300.000 inwoners van deze pittoreske nederzetting beseffen dat hun rijke historie nauw verbonden is met de zee. Het zal je dan ook niet verbazen dat de stad meer historische musea heeft dan welke Scandinavische stad ook. De fotogenieke haven mag je tijdens je bezoek aan Bergen ook niet overslaan. Vooral de periode dat Bergen een van de belangrijke handelssteden van het Hanze-verbond was, is overal terug te zien in de (houten) architectuur van de stad. Nog geen twee eeuwen geleden was Bergen zelfs de grootste houten stad van Europa.
De compacte binnenstad is makkelijk te voet te verkennen, al is het nergens echt vlak. Bryggen is de naam van het fotogenieke Middeleeuwse kwartier, waar 62 houten huizen de show stelen en het interessante Hanze-museum een inkijkje geeft in de Noorse Gouden Eeuw. De oude vergaderzaal van de Hanze-periode, Håkon’s Hall, Schotstuene en de Rosenkrantz toren zijn de onbetwiste blikvangers van de oudste van de acht UNESCO-sites van het land. Eigenlijk maakt het niet uit wat je gaat bekijken, de hele binnenstad is perfect om door heen te dwalen.
Een andere aanrader is om een dagtrip te maken naar de smalste fjord van Noorwegen: de Naeroyfjord. Deze optionele excursie, prachtig getiteld 'Norway in a Nutshell', leidt je met de trein, veerboot, bus en trein door dit schitterende natuurgebied. De treinexcursie wordt door spoorfanaten zelfs betiteld als 'de mooiste ter wereld'. Liefhebbers van Noorse souvenirs komen in Bergen eveneens aan hun trekken met ontelbare zaken vol houten speelgoed, traditionele kleding en handgemaakte attributen.
Dag 10: Naar Stavanger (Noorwegen) - 250 km
Vandaag rijden we zuidwaarts, waarbij de ruige kuststreek onze grootste vriend vandaag is. Via twee veerponten en fraai aangelegde kustwegen arriveren we -laat in de middag- in Stavanger. De vierde grootste stad van het land mag dan niet vooraan hebben gestaan toen de schoonheidsprijzen werden uitgedeeld, het blijft desondanks een interessante stad om doorheen te dwalen.
Het historische havengebied rondom Gamle Stavanger biedt door zijn vele 18e eeuwse witte houten huizen een fotogeniek aanzicht, terwijl de Middeleeuwse kathedraal eveneens veel toeristen lokt. Deze studentenstad was ooit het domein van duizenden vissers die hun vangst verkochten aan de meer dan 50 sardine-fabrieken die hier ooit waren. Momenteel is de olie-industrie de grootste werkgever van de stad (en het land), al kan je de rijke historie van de smakelijke sardines terugzien in een lokaal museum. Een andere aanrader is het informatie olie-museum, dat vele malen interessanter is dan de naam doet vermoeden.
Wie geen zin heeft om de namiddag in de stad te verblijven, je kan ook een taxi nemen naar de nabij gelegen 323-meter hoge Dalsnuten berg. Een redelijk makkelijke wandeling leidt je naar de bergtop. Wat is er mooier dan een majestueus uitzicht over de omliggende valleien en fjorden? Een nacht verblijven we in (de omgeving van) Stavanger.
Dag 11: Naar Magma Geo Park (150 km)
Vanuit Stavanger is het vandaag een prachtige route naar het Magma Geopark, een schitterend natuurgebied van vijf gemeenten. Verheug je vandaag op een rotsachtige kust, machtige fjorden, granieten puisten en diepe valleien.
Dag 12: Naar de veerboot in Kristiansand (Noorwegen) - 220 km
Vandaag nemen we afscheid van het schitterende Scandinavië en het altijd verrassende Noorwegen. Een mooie route van een dikke drie uur leidt ons naar de zuidelijkste stad van Noorwegen dat het hoogste aantal street-art creaties van het land herbergt: Kristiansand. In de namiddag nemen we de rechtstreekse veerboot verbinding naar Eemshaven (Nederland). Door dit gunstige reisschema besparen we niet alleen twee lange rijdagen, maar hierdoor arriveer je ook de volgende ochtend uitgerust in Nederland.
Aan boord kan je (op eigen kosten) dineren en ontbijten, daarnaast is er een tweepersoonshut gereserveerd voor je en een van onze andere reizigers (mocht je alleen reizen). Voor een eenmalige toeslag van € 60 heb je overigens je eigen cabine, mits voorradig, dus boek op tijd. Aan boord zijn diverse restaurants en cafés, waardoor je met een lekker hapje en drankje kunt nagenieten van deze indrukwekkende rondreis.
Dag 13: Terug in Nederland - ca. 1000 km
Na een super comfortabele overtocht (van 18 uur) arriveer je heerlijk uitgerust om 09:00 uur in de ochtend in Eemshaven, waarna we zuidwaarts rijden naar het treinstation van Arnhem CS. Rond het middaguur komen we daar aan. Als je wil kan je daarvandaan verder reizen naar je eigen bestemming in Nederland, of neem de stoptrein naar Zevenaar waar je wellicht je auto hebt geparkeerd.