"Om te zeggen dat Zuid-Afrika en Botswana en Zimbabwe compleet veilige landen zijn, is in onze ogen een keiharde leugen. Ondanks dat de landen totaal verschillen zijn, vormen de schrikbarend hoge werkeloosheid (meer dan 80% in townships), lage lonen en discriminatie nog steeds grote problemen. Ook de nog steeds bar slechte huisvesting voor grote groepen zwarten zorgt ervoor dat er nog steeds een heel hoog percentage van criminaliteit is. Dit is dan ook de allerbelangrijkste reden dat we bepaalde wijken/steden, gebieden en routes vermijden tijdens deze reis. Onze route is zorgvuldig uitgezocht en gebaseerd op onze jaren lange Afrika-ervaring. Uiteraard beseffen wij dat we hierdoor bepaalde 'hoogtepunten' missen, maar dat zij dan maar zo. De veiligheid van onze groepen is de allerbelangrijkste reden dat wij deze reisroute hebben gekozen. De reisleider zal vooraf (en per dag!) een update geven over de te verwachten gevaren/problemen. Wie zich hieraan houdt, heeft de grootste kans om weer ongeschonden huiswaarts te keren.
Is dit een reden om thuis te blijven en niet naar zuidelijk Afrika af te reizen? Nee! Juist door als toerist deze prachtige landen te bezoeken genereert de lokale bevolking een inkomen, hetzij door het eten dat we consumeren, de hotels waar we slapen, de excursies die we boeken en ga zo maar door. Toerisme is niet voor niets een van de belangrijkste onderdelen van hun economieen. Betekent dit overigens dat wij hierdoor een vrijbrief hebben om gevrijwaard te blijven van alle problemen? Helaas niet, maar we hebben door het kiezen van onze zorgvuldig geselecteerde reisroute wel de kansen van diefstal/berovingen behoorlijk gedecimeerd. Een ander 'gevaar' dat deze reis te bieden heeft is het contact met wilde dieren tijdens de gamedrive's, ook hier zal de reisleider handige en bruikbare tips geven.
Botswana is een relatief veilig land. In hoofdstad Gaborone neemt de criminaliteit weliswaar wat toe, maar zij staat nog altijd in geen verhouding tot die in veel andere Afrikaanse landen en de criminaliteitscijfers van Zuid-Afrika in het bijzonder. Botswana stond altijd bekend als een arm land, maar dat is veranderd door de vondst van 3 diamantmijnen in 1967. Diamanten is het belangrijkste exportproduct van het land. Toch leven nog veel mensen in armoede. Botswana staat bekend om de mooie natuur en de vele dieren die er in het wild leven, zoals: olifanten, zebra’s, giraffen, nijlpaarden en luipaarden. Deze dieren vind je o.a. in het Chobe National Park. Het land staat ook bekend om de vele verschillende vogels (ongeveer 550).De armoede heeft mensen tot de rand van de achtergrond gebracht. Wegen zijn bovendien doorgaans goed geasfalteerd. Het grootste veiligheidsrisico in Botswana is het verkeer. Rijd liever niet na zonsondergang. Er zijn tegen die tijd veel beschonken chauffeurs op de weg. Ook is het belangrijk je te realiseren dat Botswana een enorm groot en leeg land is.
Hoewel Zimbabwe nog altijd niet te vergelijken is met Zuid-Afrika qua criminaliteit, stijgt het aantal berovingen en diefstal. Let dus goed op je spullen en loop niet in je eentje op donkere of verlaten plekken. Hoewel Zimbabwe altijd lage criminaliteitscijfers heeft gehad, dwingt de armoede mensen tot wanhopige acties. Blijf dus weg uit deze buurten, er is een reële kans op beroving. Boerenbedrijven in Zimbabwe zijn (soms met geweld) overgenomen door supporters van Mugabe en zijn partij Zanu PF. Ga dus nooit zomaar langs bij een boerderij, zonder dat je weet wie de eigenaren zijn en hoe de situatie is. Politieke demonstraties zijn zeldzaam in Zimbabwe, omdat de regering vaak keihard optreedt. Houd je dus verre van dit soort bijeenkomsten. Buitenlanders worden bij dergelijke acties niet ontzien. Pas op met kritiek op de regering: het is strafbaar. Bovendien kun je je gesprekspartner in ernstige verlegenheid brengen. Tijdens de politiecontroles op de wegen hoef je zelden meer te doen dan je paspoort laten zien. Soms kan het gebeuren dat agenten of soldaten een kleine donatie vragen. Hoewel ze dat officieel niet mogen doen is het eenvoudiger om ze een paar dollar, of een blikje cola, te geven. De alarmnummers van brandweer, ambulance en politie zijn respectievelijk: 993, 994 en 995."